Nyheter

Värnamo förlorar minst tre veckors snö

Nyheter Klimatförändringen gör att Värnamo sannolikt kommer att förlora tre av fem snödagar inom 50 år. Kanske ännu mer om vi inte minskar utsläppen. Newsworthy har med hjälp av SMHI:s klimatmodeller tagit reda på chanserna till en vit jul – nu och i framtiden.

Till jul är det en sak många önskar sig: att vakna upp till snö utanför fönstret. Men chanserna till det skiljer sig åt rejält beroende på var man bor i vårt avlånga land.

I år ser man ut att få ta sig en bra bit norrut för att få en vit jul. Och ser man till det senaste decenniet är chansen till en vit jul i södra Sverige ungefär en på tio. I höjd med Stockholm börjar chanserna närma sig 50 procent.

Hur ser det ut i Värnamo? Vid mätstationen Åminne D, den närmaste mätstationen som har data för snödjup, har det bara varit minst en centimeter snö på juldagens morgon under två av nio år på 2010-talet. Mest snö kom det år 2010 då det fanns 43 centimeter snö på marken. Under de senaste decennierna har de som bor i Värnamo kunnat räkna med i genomsnitt 39 dagar med minst fem centimeter snö, alltså ungefär fem veckor under en typisk vinter.

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Om 50 år tror klimatforskare att det bara kommer att finnas snö i Värnamo mellan fem och 14 dagar en typisk vinter.

Bild: SMHI Källa: Newsworthy

Snö – en hotad art

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Frågan är inte om vi kommer att ha färre dagar med snö, utan snarare hur många. Det här är någonting som SMHI analyserar i detalj. De har tittat på hur framtidens klimat kan komma att se ut, beroende på hur halterna av koldioxid utvecklas under resten av århundradet.

I dag är det bara några platser i sydligaste Sverige som, i snitt, får färre än tio dagar med snö per vinter. I slutet av århundradet kommer den gränsen ha flyttats norrut och omfatta stora delar av Götaland. I värsta fall så långt som Gävle.

Analysen bygger på SMHIs modeller som visar förväntat antalet dagar med minst fem centimeter snö i hela landet.

Källa: Newsworhty

Taggar

Dela


2 reaktioner på Värnamo förlorar minst tre veckors snö

En konsekvens av att istiden blir mer och mer avlägsen?
Hög tid att ställa sig efter det faktumet.

Så är vi där ingen med påståenden om mänsklig påverkan av klimatet på grund av ”utsläppen”.
Att klimatet förändras är väl knappast någon vettig människa som motsäger. Men att det till någon väsentlig del skulle bero på människans aktivitet under den förhållandevis korta period arten funnits på jorden i allmänhet och den mycket begränsade tid som artren ägnat sig åt industriell verksamhet (ca:150 år) finns där inga hållbara belägg för. Klimatet har alltid förändrats under jordens historia så det är inget nytt. Och varför framställs detta alltid som något negativt? Färre söndagar på grund av vramare klimat innebär besparingar på halkbekämpning. Mindre halkolyckor. Minskade kostnader för uppvärmning. Bönderna får en förlängd odlingssäsong. Det blir mer vatten till kraftverkens magasin. Det blåser mer, vilket borde glädja alla vindkraftens vänner. Med mera, med mera.

Kommentarsfunktionen är stängd