Nyheter

Värnamo City uppmanar kommunen till en parkeringsplan

Nyheter I ett brev till kommunfullmäktiges ledamöter uppmanar Värnamo Citys styrelse att ta fram en plan för att säkra stadens framtida parkeringsbehov. Läs brevet i sin helhet nedan.

I ett brev till kommunfullmäktiges ledamöter uppmanar Värnamo Citys styrelse att ta fram en plan för att säkra stadens framtida parkeringsbehov. Arkivfoto

Hej! 

Den 16 september 2020 skrev Värnamo City ett brev till kommunstyrelsen, där vi uppmanade politiken att snarast ta ett beslut kring våra framtida parkeringsmöjligheter. 

Värnamo City AB som gemensamt ägs av kommersiella fastighetsägare i city, näringsidkare i cityläge och Värnamo kommun förstår att det finns ett politiskt intresse av att hitta lösningar, men att det ännu inte har kommit till beslut. 

Jag citerar vårt tidigare brev till kommunstyrelsen, daterat 2020-09-16:

”Vid Värnamo Citys strategidagar i september 2020 uppmärksammades glädjande nog att förtätning med bostäder i centrum snart är en realitet. Inom en femårsperiod kommer ett betydande antal bostäder att uppföras i centrumnära läge.

Gällande parkeringsnorm säger att fastighetsägaren ska lösa sina parkeringar inom sin kvartersmark och behovet av besöks- och kundparkeringar kan inte tillgodoses av fastighetsägarna själva. För att bibehålla, och dessutom klara en eventuell ökad tillströmning av besökare till vår stadskärna, är det av största vikt att parkeringshus snarast planeras och uppförs i ett centrumläge. Risken är annars överhängande att handeln kommer att påverkas i fel riktning med ett mindre antal besökare som följd. 

Vi anser att politiska beslut bör tas omgående så att ett detaljplanearbete kan startas för ett parkeringshus.” 

Vi kommer inom en inte allt för avlägsen framtid att ha bebyggt många av de parkeringsytor som i dagsläget finns tillgängliga för besökare till vår citykärna. Vi ser därför att behovet kommer att bli akut inom kort. Vi tar i detta brev inte ställning till huruvida våra framtida parkeringar ska vara gratis eller avgiftsbelagda eller om parkering ska ske inomhus eller utomhus, vi ser främst till tillgänglighetsaspekten. Bilen kommer att vara viktig för en lång tid framöver. 

Värnamo är centralorten för handel. Vi vill att våra besökare från kommunens grannorter och besökare ska kunna handla och besöka vår citykärna på ett smidigt sätt. En plan måste till för vårt framtida parkeringsbehov snarast. 

Med vänliga hälsningar

Värnamo Citys styrelse

Taggar

Dela


5 reaktioner på Värnamo City uppmanar kommunen till en parkeringsplan

Har mer eller mindre valt bort centrala Värnamos affärer redan.
Tröstlöst att hitta en vettig parkering i omedelbar närhet av tänkt inköpsställe. För en som kommer utifrån och har svårt att gå.
Amazon kommer som en räddare i nöden. Levererar varorna vid dörren, till lägre pris. Maten är än så länge problemet.

”Rösta bort Miljöpartiet”… Det partiet har bara en representant i kommunen så ser inte hur det skulle göra någon förändring. Det är Centerpartiet och KD som styrt Värnamo i nästan 50 år, det är väl där skulden ska läggas i så fall.

För övrigt hoppas jag förtätningen med bostäder stoppas då jag hellre ser en levande stadskärna. Satsningen på bostäder bör snarare ske utanför orten.

Varför inte göra gång- och cykelbanorna på Storgatan smalare och göra gratis parkeringsrutor utefter hela gatan så är problemet löst. Detta skulle per automatik även få ner hastigheten på denna centrala vägsträcka.
Vill man ha en levande stadskärna så måste det vara lätt för folk utanför tätorten att parkera sin bil. Visst, jag vet att många vill se ett bilfritt centrum. Problemet är bara att det lär bli förtvivlat svårt att få köpsugna Bredaryds- och Rydaholmsbor att cykla till Värnamo.

Förtätningen är tragisk och vi hoppas den försvinner. Vi ser redan idag hur kommersiella ytor blir ersatta med bostäder. Centrum dör ut när dessa verksamheter försvinner och inte ersätts med nya, senaste exemplet är lagagyllen och restaurangen bredvid tingshuset.

För övrigt kan jag hålla med om att det behövs ett parkeringshus, men det är främst för att vi är en landsbygdskommun där det ska finnas möjlighet för de som bor utanför orten ska kunna ta sig in till stan för olika evenemang. Skulle gärna se att ett parkeringshus byggdes på den gamla Åhlensparkeringen.

Detta är ett bekymmer för både boenden och för cityverksamheten. Kommunen vill satsa på miljövänliga alternativ vilket är fantastiskt, dock finns det en stor del som jobba utanför centralorten där behovet av bil är stort. Sedan har vi dem som kommer in till centralorten och då har de inga parkeringsmöjligheter att tillgå. Så kommunen måste ta tag i detta innan det blir mer problematiskt.

Genom Hyresgästföreningen har man vid olika tillfällen påpekat bekymret, men det har fortfarande inte tagits på så stort allvar. Finns flera ställen man kan bygga parkeringshus på plus att det borde ställas högre krav på fastighetsägarna att tillgodose behovet och inte bara bygga minsta möjliga efter normen.

Kommentarsfunktionen är stängd