Nyheter

Värnamo behöver en ny byggpolitik!

Nyheter – Stöd våra bönder: Låt åkermarker bli en källa till svensk närproducerad mat och biologisk mångfald! Det menar João Figueiredo, Vänsterpartiets kandidat till kommun- och regionfullmäktige, i en debattartikel.

João Figueiredo, (V), kandidat till kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Bild: Privat

Länge har det varit tydligt att man inte kan förlita sig på den styrande högeralliansen i Värnamo om man vill rädda åkermarken från bebyggelse. Gång på gång ser vi hur Alliansen väljer att blunda för att Värnamo har de enda åkermarkerna som länsstyrelsen klassar som värdetrakter i södra länet och tar beslut efter beslut om att bygga nästan uteslutande på exakt dessa åkermarker. Att vara värdetrakter enligt länsstyrelsen betyder att dessa åkermarker är de bördigaste och rikaste som finns vad gäller biologisk mångfald. 

Denna tondövhet är särskilt oroande i tider av den klimatkris vi genomgår just nu, men det blir ännu värre när Europa drabbas så hårt av en matkris med stigande matpriser på grund av Putins krig i Ukraina, olika flaskhalsar och spekulation. I stället för att satsa på ökad produktion på våra åkermarker väljer Alliansen att cementera och asfaltera över.

Kan man ta alliansens ord om att vara måna om åkermarker på allvar?

Mitt svar är nej.

Alliansen matar oss dessutom med propaganda om hur vi inte har något annat val än att expandera staden på åkermarker, och den som vågar kritisera stämplas direkt som att man är emot utvecklingen, en bakåtsträvare. Det är klart att man kan utveckla utan att förstöra åkermark för evigt! Alla kan se att alliansen säger en sak och gör en annan. Vi har en självförsörjningsgrad på 50 procent och Finland på 90 procent. Vad händer med vår matförsörjning om krisen blir värre eller kriget når oss närmare och vi fortsätter att cementera över åkermark?

Det är klart att det finns gott om alternativ än att bygga endast på åkermark. Det finns ingen helig Guds vilja eller kunglig förordning om att vi ska expandera enbart på åkermark. Detta handlar enbart om Alliansens politik och ideologi, inte brist på praktiska lösningar. 

Det finns stora industriella ytor inne i staden som bör konverteras till nya stadsdelar. Det är långt ifrån en omöjlighet, det gör otaliga andra städer i vårt land. En del fastigheter är helt eller delvis övergivna. En del har verksamheter som inte borde finnas mitt i en stad och borde flyttas till ett industriområde. Nyligen kunde vi alla läsa på Värnamo.nu hur ett företag från Stockholm gjorde just det på Hagagatan. En annan byggherre gör exakt det på det gamla ÖOB. Kommunen borde förhandla med fastighetsägarna om en förflyttning av befintlig verksamhet och marksanering så att bebyggelse kan komma igång där först, mitt i stan där allt redan finns i dag: vatten, avlopp, bredband, gator, fjärrvärme, handel med mera.

Runt Värnamo stad finns också andra marker där man kan bygga utan att förstöra bördig åkermark för evigt.

Det finns ännu fler alternativ: Våra kransorter har gott om plats för nya bostadsområden. Med en stark kollektivtrafik och bra riksvägar kan vi komma snabbt och enkelt till och från stan från orter som Kärda, Forsheda, Bredaryd, Fryele, Bor, Hånger, Åminne eller Horda, mfl.Varför ska vi bygga enbart i tätorten? Varför inte bygga nya gator och bostadsområden i våra kransorter, så att de också får en framtid där befolkningsunderlaget gör att man kan behålla busshållplatser, fritidsanläggningar, matbutiker, föreningsliv, skolor, med mera? 

Industriägare och markägare har ofta stora problem med att få lån från banken om de vill bygga på våra kransorter, just för att bankerna ser att det blir svårt att få marknadsvärde i dessa kransorter. Det är kommunens fel eftersom Finnvedsbostäder sedan länge har slutat bygga nya bostäder där och både folk och samhällstjänster flyttar till centralorten. En kass landsbygdspolitik hänger ihop med en kass bostadspolitik. Jag vill att man bygger på på våra kransorter så att framtidstron ser ljusare ut för dem som bor där och allt fler vill etablera sig, skapa jobb och bygga upp en framtid.

Detaljplanen borde också tvinga vissa nybyggnationer i Värnamo stad att ha mer än bara tre eller fyra våningar. Själva kommunen går före med ett uselt exempel när Finnvedsbostäder bygger nytt mitt i stan med enbart två  våningar i stället för fyra eller fem.

LRF har i många månader haft ett släp vid Malmövägen där de frågar vad Värnamopolitikerna vill göra med åkermarken. Mitt svar är: titta på handlingarna, inte enbart på de fina orden under valrörelsen, då samma politiker som säger sig vara måna om åkermarker är samma politiker som styr kommunen och bestämmer sig för att bygga just på åkermark. Och ibland är besluten så extrema att det är svårt att förstå denna iver över att cementera över åkermarker. Som till exempel med det nya polishuset: Bara genom att flytta det till andra sida vägen hade man kunnat skona bördig åkermark där man till och med mycket ofta ser vilda djur. Men nej, bördig åkermark blir det.

Men detta är bara början. Enligt kommunens översiktsplan är visionen att bygga på samtliga åkermarker runt Vidöstern, från söder om järnvägen mot Tånnö och söder om sjukhuset till Helmershus, och ända till Lagans och Vidösterns kant. Det räcker med denna oansvariga cementpolitik som har präglat Värnamo under Alliansens styre. 

Jag vill hellre att man bygger med ansvar för miljön, svensk matproduktion och landsbygdsutvecklingen. Stöd våra bönder: Låt åkermarker bli en källa till svensk närproducerad mat och biologisk mångfald! 

Värnamo kommun behöver en ny byggpolitik, och det tänker jag slåss för! Rösta på Vänsterpartiet för ett nytt tänk kring vår byggpolitik!

João Figueiredo,
Kommunfullmäktigekandidat,
Regionfullmäktige kandidat,
Vänsterpartiet Värnamo

Exempel på alternativ för expansion av Värnamo stad:

Gula områden:

Areal utan åkermark och med lågproduktiv skog som kan konverteras till bostadsområden.

Orange område:

Ledig mark som inte används av någon.

Ljusblå områden:

Gamla SCA industrikomplex som kan ge plats åt många lägenheter.

Mörkrosa:

Mix av övergivna eller delvis övergivna industrilokaler, gamla industrilokaler med annat användning och tomma ytor som ingen använder som kan konverteras till bostäder.

Ljusrosa:

Städet, för storleksjämförelse.

Ljusgrönt:

Områden som borde skonas från bebyggelse och konverteras till stadsodlingar.

Grönt:

Områden som borde skonas från bebyggelse och konverteras till parker, fritidsområden eller naturreservat.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Värnamo behöver en ny byggpolitik!

Bra inlägg, som egentligen berör hela Sverige.

Denna del av byggpolitiken skulle övergripande kunna ses som en del i en gemensam strategisk svensk självförsörjande överlevnadspolitik.

Förslag:
Strategiskt: Lyft frågan centralt inom respektive parti.
Hur ska byggpolitiken i Sverige föras så att alla kan överleva oavsett händelse när svångremmen dras åt oavsett kommun, region eller hela landet!

Operativt; Pausa så länge alla kommande bygglovsansökningar som är på gång eller som är är under prövning.
Inte minst de ansökningar som rör jordbruksmark, som inte först lagenligt beviljats tillstånd av länsstyrelsen att tas ur jordbruksproduktion. Liksom jordbruksmark som av EU/Europeiska unionen beviljats EU-medel för att stärka självförsörjningen av Svenskt jordbruk.

Exempel på tänkbara effekter:

– Svensk sammanhållning
– Mer självförsörjande, där även små ytor kan mäta många ifall det inte går att transportera livsmedel på grund av av att infrastrukturen slagits ut
– Ökat politiskt förtroendet
– Enhetlig lagenlig handläggning
Osv

Delarna/kommunerna bör utgå från den nationella helheten även när det gäller lokala byggpolitiken. En kris stannar vanligen inte vid kommungränsen utan den är oftast gränsöverskridande.

Det känns väldigt konstigt att blåmarkera gamla ”SCA” på kartan och flagga det som bebyggelse. Det är två aktiva fabriker fulla med arbetare som knappast går att flytta hursomhelst.

Svar till João Figueiredo på ” Värnamo behöver en ny byggpolitik!”

Det är bra att ni från Vänsterpartiet har ambitioner att bevara åkermark men det krävs att man är påläst och framför allt närvarar när beslut ska fattas.

Du skriver att åkermark ska bli källan till biologisk mångfald.
Nu är det så att det är betesmark som ger biologisk mångfald inte den mark som är plöjbar.
Vi har inte sett några yttrande från ditt parti som gynnar eller ens stoppar byggandet på åkermark och för det mesta så har ni inte ens närvarat i kommunfullmäktige när frågan diskuterats.
Som exempel kan vi se 28/5 -20 då SD, C och MP röstade emot OBOS bygge på Nöbbele 7:2 sydväst om Vandalorum.

Jag ska ge dig och ditt tips om en motion ni kan lägga som gynnar den biologiska mångfalden:
Se till att djur kommer ut på betesmarken vid Västhorja eller varför inte sätta upp stängsel framför Vandalorum där får kan gå och beta.

Du nämner i din artikel om kommande polishus vilket är rätt komiskt då ni och samtliga andra partier har varit med och röstat för att man ska kunna bygga på den åkermarken. Det enda partiet som har reserverat sig för byggnation där är Sverigedemokraterna.

Ett tips! I stället för att försöka framställa er som ett miljömärkt jordbruksparti i media så börja i stället att försöka jobba med frågorna i kommunhuset.

Nu är var det väl inte bara högern som ville bygga på åkermarken vid sjukhus?
Mig veterligen så röstade både S och MP ja till detta, hur V röstade då vet jag inte.
Jag är dock fullt medveten om att SD då reserverade sig mot dessa byggplaner.

Kommentarsfunktionen är stängd