Nyheter

Värnamo är länets fjärde bästa skolkommun

Nyheter Värnamo är en av de kommuner i länet som klarar sig bäst i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun med en 56:e plats.

Värnamo är en av de kommuner i länet som klarar sig bäst i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun med en 56:e plats. Bild: Pressbild

För tjugonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Sveriges Bästa skolkommun. I Jönköpings län toppas listan i år av Eksjö (40), Jönköping (42), Aneby (54) och Värnamo (56). Bäst i landet är Övertorneå.

– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Jämfört med resten av landet klarar sig kommunerna i Jönköpings län relativt bra i Bästa skolkommun. Elva av 13 kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen. Lärarnas behörighet, andelen som fullföljer gymnasiet och nivån på sjukfrånvaron hör till Jönköpings läns relativa styrkor i årets rankning, medan länets kommuner placerar sig lägre när vi jämför andelen barn i förskolan och resurstilldelningen.

Stora skillnader inom länet

Rankingen baseras på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån tio olika kriterier. I Jönköpings län är skolornas förutsättningar väldigt olika.

I Habo är 13 procent av lärarna i grundskolan obehöriga – i Gislaved hela 41 procent.

Skillnaderna i förutsättningar syns också i elevernas resultat. I Habo går 82 procent av eleverna ut årskurs nio med godkänt i samtliga ämnen –i Gislaved går 65 procent av eleverna ut med godkända betyg.

Sista året

Efter 20 år läggs nu Bästa skolkommun ned. Skillnaden mellan olika kommuner, och mellan olika skolor, är för stora. Lärarförbundet menar att den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Taggar

Dela