Nyheter

Värnamo är årets kulturkommun

Nyheter Värnamo är Årets kulturkommun 2024. Det meddelades under tisdagseftermiddagen. – Vi är stolta och glada över denna bekräftelse på vårt långsiktiga och breda arbete för kulturen, säger Värnamo kommuns kulturchef Lars Alkner i en kommentar till kommunens hemsida.

Bilder: David Alin/Värnamo kommun

Värnamo är Årets kulturkommun 2024. Bild: David Alin  [1/2]

Glädjen var stor bland kulturförvaltningens personal över utmärkelsen. Bild: Värnamo kommun  [2/2]

”Värnamo har en väl fungerande kulturförvaltning och kulturnämnd där den viktiga principen om armlängds avstånd för konstnärlig gestaltning är inskriven i styrdokumenten. Kommunen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som göder kreativiteten och skaparglädjen hos barn och unga. Genom ett målmedvetet publikarbete har Värnamo en fast scen med bästa tänkbara förutsättningar. Värnamo får också utväxling för kulturens rehabiliterande förmåga genom att erbjuda kulturunderstödd rehabilitering i ett permanent samarbete med regionen. Vision utser med glädje Värnamo till Årets kulturkommun!”

Så står det bland annat i juryns motivering, som lästes upp när Årets kulturkommun 2024 utsågs vid en digital ceremoni på tisdagseftermiddagen.

– Det är helt fantastiskt! Vi vet att många är imponerade över Värnamo kommuns breda och långsiktiga arbete för kulturen, men det är tuff konkurrens då det inte bara är Värnamo som har förstått värdet av att satsa på kultur. Därför kändes det väldigt ovisst och öppet, säger Lars Alkner.

Det är fackförbundet Visions medlemmar och förtroendevalda som har nominerat kommuner till utmärkelsen Årets kulturkommun 2024. Förutom Värnamo, var även Skellefteå och Karlskoga i final. Det är första gången någonsin som en kommun i Jönköpings län får utmärkelsen, som har delats ut sedan 1987.

– Det är många man vill lyfta fram och hylla en sådan här dag. Alla som på olika sätt jobbar eller har jobbat inom verksamheter som kulturförvaltningen och biblioteken, kulturskolan, Gummifabriken, Vandalorum och i alla våra föreningar. Ni ska alla känna er stolta och ta åt er en del av äran, säger Lars Alkner och tillägger:

– Sedan får vi inte glömma kommunledningen – både tjänstemän och politiker – som vågat stå fast vid satsningarna på kulturen även när det har blåst.

– Vision vill lyfta fram kommuner som även i bistra ekonomiska tider arbetar för att kulturen ska kunna berika människors liv och vara en självklar del av kommuninvånarnas vardag. Det ska vara kommuner som arbetar långsiktigt med kulturfrågorna och som ser vikten av konstnärlig frihet, säger Annica Skoglund, kulturansvarig i Vision och ordförande för juryn som utser Årets kulturkommun.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Värnamo är årets kulturkommun

Grattis önskar vi från Värnamo Trädgårdsförening! Vad roligt att Värnamo kommun fick utmärkelsen Årets kulturkommun! Ja detta år är speciellt, särskilt för oss trädgårdsintresserade. Inte minst med tanke på de nyanlagda, inspirerande planteringarna runt Vandalorum, som tillkommit under året.
Kerstin Lundgren Ordförande

Grattis till den fina utmärkelsen!
Vi i Hjälshammar och Nöbbeled Bygdegårdsförening tackar för ett mycket gott och givande samarbete under året. Speciellt tack till dig Lars Alkner för att du alltid är tillgänglig, engagerad och hittar lösningar under okomplicerade former.
Carina Manns
Ordförande

Kommentarsfunktionen är stängd