Nyheter

Vården i fokus under fullmäktige 

Nyheter Från språkkunskaper inom omsorgen till tillitsbaserad hemtjänst. Vården stod i fokus under kommunfullmäktige.

I en motion till fullmäktige den 5 augusti yrkade Sverigedemokraterna att omsorgsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med utbildningsförvaltningen ta fram en plan för att genomföra obligatoriska språktest med språkkrav enligt Socialstyrelsens rekommendationer vid nyanställning i äldreomsorgen, samt att ge omsorgsförvaltningen i uppdrag att tillsammans med utbildningsförvaltningen ta fram en plan för att genomföra språklyft för befintlig omsorgspersonal om behov finns. Kommunstyrelsen remitterade motionen till omsorgsnämnden den 15 september 2020. Omsorgsförvaltningen utredde frågan och drog slutsatsen att kunskapsrekommendationer finns redan framtagna av Socialstyrelsen samt att kommunens nuvarande rekryteringsprocess bedöms som tillräcklig för att göra bra rekryteringar, eftersom språkkunskap ingår som en av bedömningsgrunderna i nuvarande rekryteringsprocess.

Under fullmäktige diskuterades motionen. Efter en debatt avslogs motionen. 

Det andra vårdrelaterade förslaget som diskuterades handlade om tillitsbaserad hemtjänst. I en motion till kommunfullmäktige, daterad 1 maj 2020, yrkade Jan Cherek (SD) och Sylvia Friberg (SD) att en utredning görs där arbetsmodellen ”Fri Tid” bedöms utifrån Värnamo kommuns förutsättningar, att den fackliga organisationen som företräder de anställda inom hemtjänsten ska delta i utredningen samt att utredningen kan föreslå att ett pilotprojekt genomförs inom lämpligt geografiskt område inom hemtjänsten. Kommunstyrelsen remitterade motionen till omsorgsnämnden den 16 juni 2020. Omsorgsförvaltningen utredde frågan i en skrivelse 10 november 2020 och drar slutsatserna att ”nämnden bör överväga om det, i dagsläget, finns tillräckligt med belagda fördelar med arbetsmodellen Fri Tid för att utvärderas parallellt med andra, pågående, förändringsprojekt. Därtill saknas en rad tekniska förutsättningar, då tidsregistreringssystemet byts ut i närtid och ersättnings-modellen utgår från beviljad tid”. 

Efter en kortare debatt beslutade fullmäktige att avslå även den här motionen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vården i fokus under fullmäktige 

Representanter från Vänsterpartiet brukar oftast kommentera att vi i SD inte vill förbättra i omsorgen: Att vi tar pengar från omsorgen för att lägga i en arenastad.

När vi lägger förslag som gör att de äldre ska få en trygg miljö med vårdare som talar samma språk som dem. Där vi föreslår de duktiga vårdare ska få chansen att utveckla sin svenska kunskaper och där vi vill ge möjlighet för de anställda på fältet att få ett lugnare tempo på arbetet då säger vänstersidan ”nej”.

Tilläggas att Tillit i hemtjänsten var samma motion som S la i Vaggeryd och här röstade S emot eftersom det var vi som la motionen.

Sandlåda??

Kommentarsfunktionen är stängd