Nyheter

Vårdcentral avbokade tid – patient fick hjärtinfarkt  

Nyheter Väntan på ett provsvar fick katastrofala följder för en patient. Nu har händelsen hamnat på inspektionen för vård och omsorg, IVO:s, bord.

Väntan på ett provsvar fick katastrofala följder för en patient. Nu har händelsen hamnat på inspektionens för vård och omsorg, IVO:s, bord. Bild: Pixabay

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fick den 16 mars upplysningar om ett ärende i Värnamo kommun. Det handlar om en patient som den 21 december 2021 sökte vård på grund av 40-graders feber, kräkningar samt ofullständighet att behålla vätskor sedan den 18 december. Patienten kunde inte gå, hade ont i hela kroppen och över lederna samt hade fått utslag över lederna. 

Vid kontakt med vårdguiden 1177 hänvisades personen till närmaste vårdcentral. Patienten bokade en tid, men på grund av att patienten väntade på provsvar på covid-test bokade vårdcentralen av patientens tid. Personalen hänvisade patienten att boka ny tid när provsvaret väl hade anlänt. Det gjorde att patienten fick tid under eftermiddagen dagen efter. 

Under väntetiden försämrades patientens skick. Väl på vårdcentralen konstaterades att patienten hade mycket höga blodtrycksvärden. Enligt personen som var i kontakt med IVO tycktes vårdpersonalen i första hand fokusera på patientens gångproblem och tolkade det som en ortopedisk åkomma. De uppmanade patienten att själv ta sig till akuten, men när patienten sa att det inte var möjligt på grund av instabilitet och dålig hälsa bokades till slut en sjukresa. Patienten fick köras in med rullstol och var knappt kontaktbar när personen anlände till akutmottagningen. 

40 minuter efter att patienten lämnade vårdcentralen låg patienten på intensivvårdsavdelningen på grund av sepsis. Patienten låg sammanlagt på intensivvårdsavdelningen i 52 dagar och fick på grund av sepsisen hjärtinfarkt, har fått nya hjärtklaffar inopererade och njursvikt. 

Inringaren uppger i kontakt med IVO att personen har varit i kontakt med vårdcentralen och patientnämnden (PaN), men upplever bristfälliga svar rörande klagomålet om väntetiden och vårdcentralens bedömning. IVO har registrerat klagomålet och håller på att handlägga det. 

Fotnot: Sepsis kallades tidigare för blodförgiftning.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vårdcentral avbokade tid – patient fick hjärtinfarkt  

Kommentarsfunktionen är stängd