Nyheter

Vänstern i polemik med Centern om åkermark

Nyheter Vänsterpartiet Värnamo har gjort en liten aktion i Apladalen som handlar om byggnation på åkermark.

Vänsterpartiet med budskap i Apladalen. Pressbild

Detta är något som partiet är emot och har gjort följande uttalande.

Förra veckan var Centerpartiet i Jönköping väldigt stolt över att man hade enats om att sätta stopp för alla nybyggnationer på åkermarker. Vi tycker att det är en klockren prioritering, och vi håller med Centerpartiet i Jönköping: Värdefull jordbruksmark ska skyddas mot byggnation och exploatering!
Vi ville därför inspirera Centerpartiet i Värnamo, som tyvärr har helt motsatt inställning när det gäller gröna ytor i stan men även mot åkermark som regionstyrelsen klassar som ”värdetrakter”.

• Vi vill ha en bostadspolitik som:
– Är till för alla! Sluta bygga med så hög standard att hyrorna av nyproducerade lägenheter är bland de högsta i länet! Lägre standard måste inte innebära dålig kvalité.

– Gynnar hela kommunen, inte bara tätorten! Alla kan inte och alla vill inte bo i Värnamo stad. Istället för att dra ner på samhällsservice på våra kransorter på grund av allt mindre befolkning, investera i kransorternas framtid genom att bygga lägenheter även där. Detta skapar även mindre tryck på tätortens ansträngda bostadskö.

– Tar klimatet i hänsyn! Miljövänliga bostäder är inte bara byggda med bra isolering och solceller. Miljövänliga bostäder bidrar inte heller för att åkermark cementeras över, vilket dödar biologisk mångfald och tvingar oss till att producera maten någon annanstans istället för att ha lokalproducerat.

– Inte är i konflikt med svenska böndernas överlevnad! Både Sverige och Region Jönköping har en livsmedelsstrategi som siktar åt en mycket högre självförsörjningsgrad än vad vi har idag. Om vi bygger på åkermark, betyder det per automatik att våra bönder får mindre mark att producera mat på. Den produktionen måste med väldigt hög sannolikhet göras utomlands, det vill säga, vi kommer importera ännu mer mat. Om det är absolut nödvändigt att bygga på åkermark, då borde kommunen kunna hjälpa våra bönder att kompensera för det, som tex erbjuda hjälp att producera med nyare tekniker som ger bättre skördar med mindre ytor. Om det är absolut nödvändigt att bygga på åkermark, då borde kommunen komma på en plan för att reservera nya ytor med syfte att ta fram nya åkermarker.

– Prioriterar bostadsbyggandet på industriella ytor som finns inne i staden! Det finns flera gamla industriella fastigheter som inte används längre. Dessa ytor kan kommunen köpa till marknadspriser eller expropriera (förutsedd i svensk lagstiftning) för att bygga bostäder på. Detta gjorde man för att bygga Gummifabriken, varför vill inte kommunen nu göra samma sak för att bygga bostäder? På samma sätt kan kommunen etablera en dialog med andra industrier som finns mitt i staden och hjälpa dem att flytta till förslagsvis Bredasten. Det skulle inte bara frigöra nya ytor för att bygga bostäder på utan skulle även öka livskvalitéten i vår tätort. Industriernas plats är inte mitt i ett samhälle!

Vi kan inte leva utan mat, och det är bönderna som producerar vår mat. Och de gör det på åkermarken, inte på en hylla i matbutiken. Vi på Vänsterpartiet Värnamo vill se en strategi kring nybyggnationer och markplanering som tar detta i hänsyn.

Vi hoppas vi har lyckats inspirera Centerpartiet i Värnamo!

Vänsterpartiet i Värnamo

Taggar

1 reaktion på Vänstern i polemik med Centern om åkermark

Intressant att V skriver att de värnar om åkermark!
Då de ej närvarade på KF 28/5 och gav sin röst vid det tillfället när frågan var uppe om bygge på åkermark vid Nöbbele 7:2.
SD, MP och C röstade mot att bygga!
Även bygget gällande Karlsdal var uppe vid detta möte.

Vid KF’s möte den 17/6 var V närvarande och röstade för start av byggnation söder om sjukhuset vilket är på åkermark.
SD och MP reserverade sig

Vänsterpartiet har en förmåga att klaga i efterhand!
Antingen på frågor de ej varit närvarande vid eller så klagar de på beslut som de själva röstat för.

Man ska inte klaga eller försöka tillrättavisa andra partier när man själv gör precis tvärtom.

Jan Cherek
SD Värnamo

Kommentarsfunktionen är stängd