Nyheter

Välkomnar SFI-satsning

Välkomnar SFI-satsning

Nyheter Värnamo Vuxenutbildning välkomnar regeringens förslag att ukrainska flyktingar i Sverige ska få utbildning i svenska i fler kommuner.

Värnamo Vuxenutbildning välkomnar regeringens förslag att ukrainska flyktingar i Sverige ska få utbildning i svenska i fler kommuner. Bilder: David Alin/Arkiv

I går förmiddag meddelade regeringen att ukrainska flyktingar ska få bättre tillgång till Svenska för invandrare (SFI). Regeringen satsar 100 miljoner kronor i vårändringsbudgeten på att stötta kommunerna, i form av ett statsbidrag som administreras av Skolverket.

— Vi behöver göra allt vi kan för att de som har flytt från Ukraina snabbt ska komma i arbete. Med den här satsningen kommer fler att kunna läsa SFI och rusta sig för ett jobb i Sverige, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Inför att pengarna betalas ut till kommunerna kommer regeringen att ändra i förordningen om vuxenutbildning. Det blir då tydligt att kommunerna kan erbjuda personer med skydd av massflyktsdirektivet SFI.

— Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare sfi, och en del gör det redan. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare att kunna utveckla sin svenska, säger utbildningsminister Mats Persson.

Värnamo Vuxenutbildnings rektor Lena Peltomaa välkomnar regeringens förslag.

– Det är jättebra att vi nu kan erbjuda alla ukrainare att studera på SFI och därmed öka deras möjlighet att få arbete och bli självförsörjande i Sverige, säger hon.

Ni har tidigare önskat en personalutökning med en och en halv tjänst. Kan den här satsningen bidra till att den önskan går i uppfyllelse? 

– Ja, det beror lite på hur reglerna för att ta del av bidraget ser ut, men delvis bidrar det absolut till detta också.

Taggar

Dela