Nyheter

Jenny vill ge en hjälpande hand 

Nyheter Jenny Hurtig vill ge företagare en hjälpande hand inom digitalisering och upphandling. – I vissa lägen behövs en generalist för att få rätt infallsvinkel, säger hon.

Jenny Hurtig vill ge företagare en hjälpande hand inom digitalisering och upphandling.

För Jenny Hurtig ligger digitalisering och upphandling varmt om hjärtat. Efter att ha arbetat med utbildnings- och upphandlingsfrågor på ett företag i Stockholm, återvände hon 2013 till Värnamo kommun för att arbeta som projektledare inom e-förvaltning. I mars 2017 blev hon digitaliseringsstrateg med fokus på samverkan mellan kommunala förvaltningar och bolag samt och upprättande av digitala strategier. Sedan i höstas driver hon eget företag inom digitalisering och upphandling.

– Budskapet i mitt fall är att det finns möjlighet att alltid lära sig nya saker. Som chef inom offentlig sektor, kan  du alltid lära dig mer om digitalisering och som företagare går det att lära sig mer om upphandling. 

Båda områdena är viktiga samhällsprocesser. Man kan i dagens samhälle nästan inte avsäga sig ett intresse, utan fler måste överväga att lära sig mer om frågorna. Alla vet att för att du ska ha kunna cykla, krävs att du trampar på pedalen för att cykeln ska gå framåt. För att du även ska kunna svänga med cykeln så måste du trampa hårdare för att få energin som krävs. För att få den extra kraften på pedalen måste du ställa dig frågan: ska jag ta in den hjälpen? I vissa lägen behövs en generalist för att få rätt infallsvinkel, säger Jenny.

Jenny Hurtig ser upphandling som ett minst sagt fascinerande område.

– Det ligger ju i allas vårt intresse hur våra skattepengar nyttjas. Offentlig sektor upphandlar för 800 miljarder kronor om året. Bara i Jönköpings län upphandlas det för 32 miljarder kronor om året. Jag tror att många fler företagare skulle kunna sälja till offentlig sektor. När jag pratar med företag upplever jag att många tycker att LOU (lagen om offentlig upphandling) är svår. Det är inte lätt att ta den till sig från början, eftersom det inte finns en första diskussion, men det är där jag kommer in i bilden. Den första frågan man ska ställa sig är: har man koll på vilka upphandlingar som finns inom företagets område? I dag upphandlar offentlig sektor inom all typ av verksamhet: från mat och konferensanläggning till stora maskiner. 

Sedan i november utför Jenny Hurtig konsultation i sitt företag Hurtigen AB. Hon har ett större uppdrag mot Stockholmsföretaget Public Insight, där hon just nu bland annat hjälper företag med anbudsförfaranden. Hon ser sina arbetserfarenheter av både offentlig och privat sektor som mycket betydelsefulla i sin nya roll.

– Dels har det varit ovärderligt att ha arbetat i en kommun, eftersom man förstår processer på ett helt annat sätt. Det sköna är ju att man även har varit leverantör till offentlig sektor tidigare, så man har ju varit på båda sidor och både köpt in och sålt in tjänster. I många sammanhang behövs experter, men det är vi generalister som agerar klistret och kommer i kontakt med specialisterna. 

Som ett led i sitt arbete, föreläser Jenny Hurtig för Värnamo Näringslivs medlemmar om försäljning till offentlig sektor nästa fredag. 

– Jag hoppas att folk anmäler sig. Kan de inte då, så är det bara att slå en signal. Finns det något annat sammanhang där man vill prata om offentlig upphandling, så är det bara att höra av sig.

Taggar

Dela


1 reaktion på Jenny vill ge en hjälpande hand 

Det ligger ju i allas, vårt intresse, hur våra skattepengar nyttjas.
Det borde det göra, och inte bara hur skattepengar förskingras av en stor del.
Ibland blir man kort sagt förbluffad hur vuxna resonerar kring skattemedlen och att allt skall handlas slut till sista kronan för annars hamnar det tillbaka till kommunens buffert.
Så nog slösas det mer och mer och upphandlingarnas profeter verkar inte kunna sluta de bästa avtalen, då varor kostar mångt mycket mer.
Kanske behöver det vara som så, för att tredje part också skall överleva.
Bra dyrt är det för oss skattebetalare i alla fall.
Fast man hoppats att de tingen skola ha skötts bättre, så verkar det inte finnas bot på det.

Kommentarsfunktionen är stängd