Nyheter

Vad skulle du göra med 36 000 kronor extra per år?

Vad skulle du göra med 36 000 kronor extra per år?

Nyheter Vänsterpartiets João Figueiredo debatterar marknadshyror.

Hur ser din månadsbudget ut som? Snart kan den se väldigt annorlunda ut eftersom man nu föreslår att marknadshyror ska bli verklighet i Sverige. Fri hyressättning, som man väljer att kalla det för (för att inte låta så illa) skulle innebära kraftigt höjda hyror. Det innebär att gå från det system vi har i dag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden ensam får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, inte minst i vårt grannland Finland och vi vet vad det har medfört där. Marknadshyror har sakta men säkert införts i alla hyresrätter och hyrorna har blivit högre. Det är så man skapar kåkstäder då fler människor tvingas söka sig till “billiga” bostadsområden, bor trångbott och ekonomisk segregation (som inte sällan går hand i hand med etnisk segregation!) blir djupare, där de kriminella gängen är starka och bildar parallella samhällen. Detta har vi sett hända i otaliga länder runt om i världen.

Forskningen visar också entydigt att marknadshyror kommer att höja hyrorna så mycket som 50 procent i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna. Om en nyproducerad trea hos Finnvedsbostäder redan i dag kostar 10 277 kronor i kallhyra i månaden (de var dyrare när Städet invigdes), innebär det att den nya hyran skulle hamna på 13 360 kronor, en höjning på mer än 3 000 kronor utan att hyresvärden behöver lyfta ett finger! I slutet av året betalar man alltså 36 000 kronor mer i hyra.

Vad skulle du kunna göra med 36 000 kronor extra? Vad skulle du göra med 3 000 kronor i månaden? 3 000 kronor mindre i månaden känns i plånboken för alla, men speciellt för dem som redan har det svårt. Hur är det tänkt att pensionärer eller ensamstående föräldrar, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjning? Hur blir det med kvinnor som vill bryta sig loss från ett våldsamt- eller missbruksförhållande men har en svag ekonomisk situation? Inte ens den som i dag bor bekväm i ett eget hus tillsammans med sin partner kan känna att detta inte angår en. Om dagen kommer då förhållandet tar slut kan man plötsligt konfronteras med en situation där man inte har någonstans att ta vägen för att man har inte råd med dubbla boendekostnader. Och sen, då?

Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i en egen bostad och känna sig trygga? Jag vill inte det. Vad är vitsen med förslaget, då? Svaret är mycket enkel: att forsla skattepengar direkt i hyresvärdarnas fickor! En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur skattebetalarnas fickor för att istället bli till vinst för hyresvärdarna.

Baserad på utvecklingen i Finland kan vi i dag beräkna att bostadsbidraget i Sverige skulle öka till mer än 30 miljarder kronor. 30 miljarder som skulle kunna spenderas på att förbättra vår äldreomsorg, skola eller infrastruktur men i stället ska gå direkt till företag som till exempel Klarna eller Spotify med flera, som äger stora fastighets- och hyresrättsbolag. Ska sådana som Klarna ensamma få bestämma om din hyra? Jag tycker inte det.

Med en sådan otroligt lönsam affärsmodell där skattepengarna hamnar direkt i deras fickor helt utan motstånd, kan någon tänka sig att fastighetsägarna kommer vilja bygga bort bostadsbristen? Aldrig i livet! Mer utbud av hyresrätter skulle innebära minskade hyror, därför är det fantasier när man försöker måla upp detta förslag som något som skulle kunna lösa bostadsbristen.

Är detta den utvecklingen vi vill ha för oss och våra barn som en dag ska bli vuxna och ärva det samhället vi bygger upp i dag?

Jag vill inte se  marknadshyror i Sverige. Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige. Statistiken visar att de flesta oavsett parti vill inte ha marknadshyror i Sverige heller. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna låter C och L – en klar minoritet, alltså – bestämma.

Det är dags att vi säger ifrån denna galenskap!

João Figueiredo, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vad skulle du göra med 36 000 kronor extra per år?

Han har helt rätt, både Centerns bostadspolitiske talesperson och den nu nysläppta utredningsrapporten bekräftar att det bara är början.

Jag bor i hus och är inte V, men måste säga att det är uppfriskande att läsa hans texter. Klarsynthet, gång på gång.

Skönt med klarsynthet, vilket är vad som har fattats i Värnamo!

Det bör också nämnas att detta i slutänden inte kommer att sluta med nyproduktioner. Vad händer när efterfrågan på de billigare, äldre lägenheterna ökar? Jo, de räknas som mer eftertraktade och så småningom höjs hyrorna garanterat på dem också.

Jovisst, bostadsbolagen kanske bygger mer och hyrorna kanske sänks igen när ingen har råd att hyra och lägenheter står tomma men hur många år tar det? Hur många hamnar utanför systemet innan dess? Hur ska ungdomar kunna studera och skaffa jobb i andra städer om de inte kommer att kunna hitta någonstans att bo? Eller den som vill jobba sig upp i karriären men har inte råd att tacka ja till ett bra jobb för löneökningen är inte i närheten lika stor som den ökade bostadskostnaden det skulle innebära att flytta för det jobbet?

De politiker som sitter och håller med om att marknadshyror är en bra idé sitter inte i samma båt som gemene man i samhället. De vet om detta, för så blinda kan de inte vara. Men de ska ändå sko sig på den lilla människan. Mer ska ha mest och alla löften om välfärd och att utrota barnfattigdom i det här landet blir tomma så fort deras egna plånböcker kan bli lite tyngre.

Och allt prat om demokrati. Vi kanske ska börja på grundnivå och låta folk ha inflytande över ett av de främsta behoven vi har, ett tak över huvudet!

Är inte V, men här måste jag ge dem rätt, överallt har man lärt sig tillverka billigare, men inte bostadsbolagen, hur kommer det sig?

Och ta ifrån oss rätten till förhandling är att gå i en diktaturs fotspår, så till er som av någon outgrundlig anledning gillar marknadshyror, tänk om och tänk rätt.

Kommentarsfunktionen är stängd