Nyheter

Vad SD står för samt varför de vill kallas för de ”Svenske”

Nyheter I en debattartikel diskuterar Bo Svedberg (S) Sverigedemokraternas ideologi.

Sverigedemokraterna (SD) talar om svenska traditioner och svensk kultur samtidigt som de är emot etablissemanget, institutionerna och inte minst »eliten«. De menar sig utgå ifrån svenska och kristna värderingar, men saknar såvitt jag kan se naturliga kopplingar till Svenska kyrkan (vars värderingar även skiljer sig rejält från Sverigedemokraternas) och så vidare. Om de är emot etablissemanget och institutionerna, kan man fråga sig vad det är som de faktiskt vill bevara? Kvar blir ett mystiskt »folk« och grumliga föreställningar om det »svenska«.

Iscensättningen klingar falskt och framstår som en strategi ämnad att göra partiet mer rumsrent. De gömmer sig bakom ord och parasiterar på tankefigurer som de egentligen saknar kapacitet att gå i god för. I mina ögon framstår Sverigedemokraterna som ideologilösa.

Men här har jag fel. Sverigedemokraterna bärs faktiskt fram av en sammanhållen ideologi och att dess rötter kan spåras främst till idéerna hos 1930-talets Unghöger, organiserad som Sveriges Nationella Förbund. Däremot finner man att SD – förmodligen på grund av nazismens framfart till 1945 – inte kan (eller vågar) föra fram den norm för samhällets organisering som den radikaliserade Unghögern till slut omfamnade.

Värnamo Arbetarekommun

Ordförande

Bo Svedberg

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vad SD står för samt varför de vill kallas för de ”Svenske”

Den stora skillnaden är väl att en del i SD fortfarande förespråkar nazistiska tankar både offentligt och som troll på nätet.

Kommentarsfunktionen är stängd