Nyheter

V debatterar hemsjukvård

Nyheter Vänsterpartiet presenterar en debattartikel.

Alliansen vill införa blinda och oansvariga avgifter för hemsjukvård

Det har pratats mycket under de senaste dagarna om att införa en avgift för hemsjukvård med undantag för personer under 20 år. Kommunstyrelsen har föreslagit en avgift på 400 kronor i månaden som de tycker är ett rimligt pris för alla som behöver hemsjukvård.

De visar ingen hänsyn till våra svagaste medmänniskor i samhället som redan har det svårt att överleva vardagen med sina låga inkomster. I dag betalar man sjukvård och har ett högkostnadsskydd på 1150 kronor, därefter har man gratis vård.

• 4 800 per år
Men kommunstyrelsen tycker att hemsjukvården ska betalas utan högkostnadsskydd och det blir 4 800 kronor per år. Det var häpnadsväckande att se att kommunstyrelsen under kommunfullmäktige ville införa denna avgift utan att ens veta vilka konsekvenser detta skulle ha på folkets hälsa.

Om debatten på kommunfullmäktige visat någonting så är det att de inte har tänkt på konsekvenserna av vad det innebär för utsatta sjuka (såsom pensionärer) som redan i dag brottas för att inkomsten ska räcka hela månaden ut.

• Väljer bort läkarbesök…
Mest sannolikt kommer vi att se exempelvis många pensionärer välja bort läkarbesök via hemsjukvård för att de helt enkelt inte har råd. Detta i sin tur kommer att leda till sämre hälsa.

Är det denna samhällsutveckling Värnamos kommunstyrelse vill ha i vår kommun? En kommun där medborgare som råkat illa ut eller pensionärer som har varit med och byggt upp kommunen inte har råd att hålla sig hälsosamma?

Vi får inte glömma att vi har en stor kommun där många människor bor flera mil ifrån närmaste vårdcentral. Hur tänker då kommunstyrelsen garantera dessa människors tillgång till vård? Människor som är sjuka och behöver hjälp ska inte bestraffas mer för någonting som de inte har valt själva. Hemsjukvården ska ingå i högkostnadsskyddet och alla ska betala lika oavsett om man går till vårdcentralen eller får hjälp hemma.

• Gick inte med minus
Alliansen som styr Värnamo tycker att vi behöver spara mycket pengar för att kunna klara ekonomin, trots att kommunen inte gick minus förra året. Om det nu är så, varför försöker kommunstyrelsen tjäna pengar på våra sjukas bekostnad istället för att faktiskt spara?

Så sent som den 15 november berättade Gottlieb (tekniska utskottet) i en tidningsartikel hur han väljer att spendera minst 15 miljoner av våra skattepengar på en ny cykelpassage, istället för att välja en traditionell passage som skulle kosta ”bara” 800 000:-.

• Vill inte ha den passagen
Det finns 15 miljoner för en cykelpassage till ett nytt bostadsområde som de flesta inte vill ha, men det finns inte pengar för att ge vård till våra medborgare? Har någon styrande politiker ens tänkt tanken att se över sina egna förmåner och sin egen lön? Har någon räknat på hur mycket kommunen skulle kunna spara med en sådan åtgärd?

Vi i Vänsterpartiet tycker att det räcker med skrytbyggen eller brist på hänsyn! Prioriteten måste vara människorna i kommunen nu, speciellt de som har bott och jobbat ett helt liv i kommunen och hjälpt till att bygga det vi har!

Emina Dautovic, Vänsterpartiet Värnamo
João Figueiredo, Vänsterpartiet Värnamo, styrelseledamot

Taggar