Nyheter

Utställning med bröd och minnen

Nyheter Kan man virka på knäckebröd? Vad tänker Värnamoborna om staden och pandemin? I dag slår portarna till en utställning om bröd och minnen upp portarna.

Biträdande projektledaren Gro Knutsen har assisterat konstnären Melissa Vandenberg som befinner sig i Amerika.

Nu har utställningen om minnen av bröd, Värnamo som stad och coronasommaren premiär. Den amerikanska konstnären Melissa Vandenberg står bakom utställningen om brödminnen, men på grund av pandemin kan hon inte närvara fysiskt. I stället har Gro Knutsen, som är formgivare på Värnamo kommun, blivit Melissas förlängda arm i Sverige.

– Melissa har kunnat jobba och slutföra sitt projekt från USA via länk. Hennes plan var att göra en större utställning än vad det blev men det gick tyvärr inte.

Under sommaren har Gummifabriken haft fyra ungdomar som feriepraktikanter. Under juni månad hjälpte de Melissa att samla in minnen till utställningen.

– De fick också i uppdrag att samla in minnen om Värnamo stad till det stadshistoriska projektet samt till ett projekt som Länsmuseet hade startat där de ville ta del av folkets minnen från coronasommaren, säger Gro Knutsen.

Från början var tanken att Gummifabriken skulle haft en tillfällig utställning om Värnamo 100 år, med minnen från staden, i utställningslokalen som en anslutande del till den permanenta delen utanför. Men i och med brist på resurser till en stor utställning blev de tre olika utställningarna till en med temat minnen.

– Vi tycker att det är ett naturligt sammanhang. De hänger ihop på så sätt att det var samma ungdomar som samlade in minnena och att det handlar om Värnamobornas minnen. Vi tyckte det funkade att slå ihop dem, säger Lars Alkner och fortsätter:

– För de som vill, finns möjlighet att skriva ner sina minnen på plats. Tanken är att minnena ska bytas ut med tiden.

Melissa Vandenberg har skapat knäckebrödskonst.
Taggar

Dela