Nyheter

Utspelet: ”Riskera inte alkoholmonopolet i Sverige”

Utspelet: ”Riskera inte alkoholmonopolet i Sverige”

Nyheter Den 20 april är det dags för Centerkvinnornas digitala förbundsstämma. På bordet ligger då en motion om att inte driva frågan om gårds- eller fabriksförsäljning av alkohol i Sverige undertecknad av bland andra Gunvor Nygren från Reftele och Emma Söderhjelm från Hånger.

Gunvor Nygren från Reftele och Emma Söderhjelm från Hånger står bakom en motion till Centerkvinnornas digitala förbundsstämma. Bild: Privat  [1/2]

Motionen handlar om att inte driva frågan om gårds- eller fabriksförsäljning av alkohol i Sverige. Bild: Privat  [2/2]

– Att verka för så kallad gårdsförsäljning eller fabriksförsäljning av alkohol i Sverige är ett allvarligt hot mot det detaljhandelsmonopol för alkohol som Sverige i dag har av folkhälsoskäl.  Det är väl känt och dokumenterat att ökad tillgång på alkohol också ökar konsumtionen. Ökad konsumtion ökar risken för alkoholberoende, våldsbrott, cancer, högt blodtryck, demens och andra sjukdomar. Även små mängder kan ge livslånga skador särskilt hos ungdomar, säger Gunvor Nygren och Emma Söderhjelm till Värnamo.nu.

– Om försäljning av alkohol tillåts på andra platser än Systembolaget kan det granskas av EU-domstolen och beslutet ligger då inte längre i Sverige. Motionen tar även upp höjning och indexering av alkoholskatten samt att i övrigt vårda Sveriges restriktiva alkoholpolitik, menar Gunvor Nygren och Emma Söderhjelm.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Utspelet: ”Riskera inte alkoholmonopolet i Sverige”

Ta bort alkoholmonopolet omgående likt övriga EU-länder. Sälj även på gårdar och livsmedelsbutikerna. Konsumtionen skulle dramatiskt gå ner.

Detta handlar om en motion till Centerkvinnornas förbundsstämma för att försöka påverka Centerpartiets ställningstagande

Kommentarsfunktionen är stängd