Nyheter

Utökar populärt dagläger

Nyheter Fler barn får möjlighet att delta på det populära sommardaglägret på Solgården i Bor. 

Fler barn får möjlighet att delta på det populära sommardaglägret på Solgården i Bor. Arkivbild: David Alin

2023 beslutade medborgarnämnden att utöka antalet platser på daglägret med 30 platser i veckan. 2022 var det över 30 barn som ville delta på daglägret men inte kunde på grund av platsbrist. Trots utökandet av antalet platser 2023 så fanns det fortfarande mellan tio till 15 barn som inte fick plats på daglägret. Utöver utökande av antalet platser beslutades det dessutom om att återinföra bussresa från Värnamo tätort till Solgården och tillbaka till Värnamo igen vid dagens slut, avslutningsdag med bland annat bananbåt och ring efter vattenskoter samt en extra satsning med bilar som hämtade och lämnade barn i Rydaholm. Avgiften för att delta på daglägret halverades från 400 kronor till 200 kronor och medborgarnämnden möjliggjorde för flera barn att vara på daglägret utan någon kostnad utifrån det svåra ekonomiska samhällsläget.

Daglägret pågår under tre veckors tid. Under 2023 var det under veckorna 25, 26 och 27 måndag-torsdag. På plats fanns det elva personal (ordinarie och timvikarier) och 16 ferieungdomar.

Fritidsgårdspersonal har haft möjlighet att handplocka ungdomar utifrån den enskilde ungdomens behov så att de kan arbeta som feriearbetare under daglägret. Dessa ungdomar är väldigt omtyckta bland barnen på daglägret och de får verkligen ta plats och känna sig värdefulla som unga vuxna. Detta gör också att vi har en bra blick och utökar vår säkerhet i och runt daglägret med fler ögon som ser allt som händer. 2023 gick samtliga fericarbeterare en HLR-utbildning via räddningstjänsten”, skriver tjänstepersoner. 

Hösten 2023 fick enhetschefen för förebyggande insatser i uppdrag att utreda möjligheten för att utöka daglägret ytterligare till 2024. På medborgarnämndens möte i december beslutade att anta utarbetad åtgärdsplan och budget för daglägret samt att medborgarförvaltningen ska återrapportera till medborgarnämnden i februari gällande finansiering som överstiger daglägrets budget på 250 000 kronor.

Vi hade flera olika alternativ som nämnden fick ta ställning till. Bland annat lite olika delar kring hur barnen skulle ta sig till och från daglägret med bussar och liknande och där nämnden valde att gå på linjen som möjliggör både för barnen i Värnamo och i Rydaholm att få transporten ordnad till och från daglägret. Det kommer att vara 105 platser i veckan och vi fortsätter att ha halva anmälningsavgiften så som vi hade under 2023 (förr var det 400 kronor i veckan, men vi håller fast vid 200 kronor i veckan. Vi som förvaltning har i uppdrag från nämnden att utreda vart vi ska hämta de medel som överstiger grundfinansieringen av daglägret, men vi bedömer att det går att hitta inom förvaltningens och/eller kommunens grundbudget, säger Lucas Seiron, enhetschef för förebyggande insatser på medborgarförvaltningen i Värnamo kommun.

Taggar

Dela


Läs mer

Bildspel: Ett glädjefyllt läger