Nyheter

Uppmanar till samtal om ekonomiskt läge

Nyheter Fortsatt ökande inflation och allt mer stigande matpriser. Nu uppmanar riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) till agerande. – Man behöver sätta sig ned och ta den här situationen på allvar för det handlar om att folk ska kunna ha mat på bordet och tak över huvudet, säger hon till Värnamo.nu. 

– Man behöver sätta sig ned och ta den här situationen på allvar för det handlar om att folk ska kunna ha mat på bordet och tak över huvudet, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic (S) från Värnamo och uppmanar till agerande rörande det ekonomiska läget för landets hushåll. Arkivbild: David Alin

Kostnadsökningarna äter sig in i barnfamiljers, pensionärers och ungas plånböcker. Tre av tio ensamstående föräldrar med en inkomst på under 35 000 kronor har svårt att köpa näringsrik mat, visar en SIFO-undersökning som presenterades av Hyresgästföreningen, Rädda barnen, Röda korset och Majblomman i veckan. Inflationen fortsätter att öka och i går presenterade Statistiska Centralbyrån, SCB, att matpriserna har stigit med 21 procent på ett år.

Jag tänker mig att det var många som satt och tittade på nyheterna och möttes av beskedet om att inflationen går uppåt och tänker att ”det här blir inte bra”. Man ser att det blir kämpigt och jag tror framförallt att det kommer att drabba barnfamiljer. Tre av tio ensamstående föräldrar har uppgett att de kommer ha svårt att köpa näringsrikt mat det kommande året. Samtidigt har var femte svensk uppgett att de minst en gång de senaste sex månaderna har tvingats ta från sitt sparkonto för att köpa mat. Familjer ser att det här kommer att bli kämpigt, för att inte tala om fritids- och kulturaktiviteter och sådant som de här familjerna blir tvungna att skala av på grund av det ekonomiska läget, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic (S). 

Beskedet om de ökade matpriserna fick finansminister Elisabeth Svantesson (M) att under onsdagen meddela att hon så snart som möjligt ska kalla till sig livsmedelsjättarna för diskussion om matpriserna. Ett besked som Azra Muranovic (S) välkomnar. 

– Det är hög tid att kontakt tas med matjättarna, men det är samtidigt något som borde ha gjorts för länge sedan. 

För att motverka hushållens ekonomiska kris har Socialdemokraterna föreslagit en rad åtgärder utan resultat. Nu begär partiet en särskild debatt i riksdagen om hushållens ekonomi. 

– Vi har försökt att förhandla med högerregeringen som är understödd av SD om ett förhöjt barnbidrag på 200 kronor, en elräkningsakut och en tankrabatt som skulle ge boende i glesbygdskommuner upp till 2 000 kronor. Det är viktigt att medborgarna får ta del av sådana här åtgärder men vi har fått kalla handen. I det politiska läget som vi befinner oss i så måste vi agera. Vi efterlyser ett förslag som levererar möjligheter att dämpa den ekonomiska kris som fler kan komma att hamna i om det fortsätter så här. Även kommuner och regioner kommer att drabbas om inte regeringen gör något, för då kommer de här kostnadsökningarna att hamna på kommunernas bord. Det leder i sin tur till ökade utbetalningar av bistånd, vilket leder att kommunerna kommer att höja skatterna. Det tror jag att ingen vill i det här läget. Man behöver sätta sig ned och ta den här situationen på allvar för det handlar om att folk ska kunna ha mat på bordet och tak över huvudet. Annars kommer att vi att hamna i en situation där många svenskar har svårt att hantera sin ekonomi, vilket i allra värsta fall leder till att man hamnar hos Kronofogden, avrundar Azra Muranovic (S).

Taggar

1 reaktion på Uppmanar till samtal om ekonomiskt läge

Om våra folkvalda hade en lön som motsvarar en normalinkomsgt kan jag lova att det hade agerats. I dag är det alldeles för stor löneskillnad för att man ska förtså hur knapert det kan vara för en barnfamilj elller en ensamtående med barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *