Nyheter

Uppemot 2 200 Värnamojobb i riskzonen

Uppemot 2 200 Värnamojobb i riskzonen

Nyheter Coronapandemin sätter djupa spår i ekonomin. Upp mot 2 200 heltidstjänster inom Värnamos näringsliv kan ligga i riskzonen.

Under eftermiddagen bjöd Värnamo Näringsliv och Värnamo kommun in till ett digitalt möte, där bolaget Bisnode presenterade en sårbarhetsanalys med anledning av den rådande pandemin.

Först redogjordes för perioden 2014 till 2019, som visade att kommunens företagare har haft en stadig tillväxt med en god lönsamhet.

Därefter presenterade Bisnode sin sårbarhetsanalys utifrån tre scenarior:

  1. En studie utifrån föreningsgrenska koder inom varje bransch som har ett ökat antal konkurser eller rekonstruktioner 2019-2020 i antalet anställda i riket mellan vecka 10 till 27 under 2020 och applicerar det på Värnamo kommun.
  2. De företag som 2018 hade ett sämre resultat än andra beräknas gå i konkurs.
  3. De företag som har en soliditet (eget kapital(totalt kapital) på mindre än 20 procent kommer att gå i konkurs, då företaget inte har den finansiella uthålligheten att klara uteblivna intäkter under en längre tid.

Utifrån de tre scenarierna kom företaget fram till slutsatsen att i nuläget har Värnamos näringsliv mellan 1 000 till 2 200 heltidstjänster i riskzonen.

– Det här kan ställa krav på omställningar bland företagen, säger Axel Frisk på Bisnode.

Taggar

1 reaktion på Uppemot 2 200 Värnamojobb i riskzonen

Har kommunledningen tagit höjd för denna förutsägelse?
Undrar i anledning av planerade åtgärder, om den stora befolkningsökningen som man vill ha (bostäder, skolor etcetera).

Kommentarsfunktionen är stängd