Nyheter

Upp- och nedgångar i larmstatistik

Nyheter Automatlarm minskar medan vårdrelaterade alarm ökar, visar Räddningstjänsten Värnamos årsstatistik.

Självmordslarm minskar medan vårdrelaterade alarm ökar, visar räddningstjänsten Värnamo årsstatistik. Arkivbild: David Alin

Vid 145 tillfällen under 2021 larmades räddningstjänsten i Värnamo av ett automatiskt brandlarm, vilket är något färre än tidigare års genomsnitt. Elva procent av de automatiska brandlarmen berodde på brand eller brandtillbud, vilket är något fler än tidigare års siffror. Några av de larmen har förhindrat stora skador dels genom att personal på den berörda verksamheten uppmärksammats av larmet och påbörjat släckning av branden, dels att räddningstjänsten larmats tidigt till platsen. Det har inneburit att räddningsinsatsen inte har blivit så omfattande. Vid ett par tillfällen har rökdetektorer kopplade till brukares trygghetslarm larmat på grund av brandtillbud. 

Räddningsstyrkan i Rydaholm larmas på sjukvårdslarm i väntan på ambulans inom sin larmzon. Det sker genom avtal med Region Jönköpings län. Utöver dessa sjukvårdslarm larmas räddningstjänstens övriga styrkor vid larm om hjärtstopp för att snabbt kunna undsätta den drabbade med adekvat hjärt-lungräddning och defibrillator i väntan på ambulans. Vid enstaka tillfällen larmas räddningstjänsten till sjukdomsfall om det inte finns någon ambulans att tillgå i närheten. 2021 larmades Rydaholms räddningsstyrka vid 144 tillfällen på sjukvårdslarm, att jämföra med 105 året före. Även antalet hjärtstoppslarm som kommunens övriga styrkor larmas ut på har ökat från 24 till 36. 

Vid 22 tillfällen har räddningstjänsten larmats till personer som hotat eller verkställt hot om självmord. Dessa utryckningar sker alltid i samverkan med polis och sjukvård. Antal larm har minskat märkbart jämfört med föregående år, trots att den psykiska ohälsan i samhället ökar. ”Förhoppningen är givetvis att samhället börjar arbeta mer aktivt mot psykisk ohälsa”, skriver räddningstjänsten. 

Taggar

Dela