Nyheter

Unikt beslut i Värnamo kommunfullmäktige

Nyheter På kommunfullmäktige igår blev det hela havet stormar

När de flesta räknade med en lugn och stilla afton i fullmäktigesalen så hettade det till och det ordentligt. När det skulle väljas ordförande i kommunfullmäktige var de flesta inriktade på att Camilla Rinaldo Miller (KD) skulle väljas till ordförande och Mikael Karlsson (C) till förste vice ordförande och att (S) skulle nominera till andre vice ordförande.

Därav blev intet. Helt plötsligt nominerades Per A J Persson (S) till posten som ordförande i kommunfullmäktige. Han valdes också till detta uppdrag, vilket ställde alla planer på huvudet. Valet av förste vice ordförande gick som planerat, men vid val av andre vice ordförande blev det en ny situation. De flesta hade trott att det var en plats vikt för socialdemokraterna, men de fick ju ordförandeposten. Då föreslogs Anne Karlsson (SD) som andre vice ordförande och blev också vald.

Det är en unik situation där kommunfullmäktiges presidium har majoritet från oppositionen, dessutom är det den enda kommunen i vårt län som har en (SD)-politiker i ett fullmäktigepresidium.

Vad var det som hände? När jag funderar så tror jag att (SD) är sura över att inte blivit tilltalade av den styrande alliansen som inte har majoritet i kommunfullmäktige. Alliansen räknar med majoritet i nämnder och styrelser, men det kan ju förändras via valteknisk samverkan av de som möblerade om i kommunfullmäktige.

Att en sådan valteknisk samverkan ska ske, där socialdemokraterna och sverigedemokraterna skulle ingå i gemensam valgrupp, förefaller uteslutet.

Sverigedemokraterna är nog nöjda med att det är med deras mandat som socialdemokraterna fick ordförandeposten i kommunfullmäktige, något som (S) troligen inte vill skylta med.

Dessutom skickade sverigedemokraterna en skarp signal till den styrande alliansen, där de på allvar talar om att de finns.

Styret i Värnamo kommun är troligen inte hotat, det skulle krävas att sverigedemokraterna gör upp med socialdemokraterna om budget för Värnamo kommun och det har jag svårt att se hända.

Men signalen är tydlig – kommunfullmäktige är det högst beslutande organet och där kan det bli så att de rödgröna och sverigedemokraterna röster lika i enskilda politiska frågor och kör över alliansen.

Taggar

2 reaktioner på Unikt beslut i Värnamo kommunfullmäktige

Jag tycker max 2 perioder (8 år) skall man få inneha en ordförandepost,som presidentämbetet i USA.
Att byta jobb var 7-8 år utveckla dig som människa och ger bred erfarenhet.

Kommentarsfunktionen är stängd