Nyheter

Undersökningen: Oviktigt med alkohol på midsommar

Nyheter Fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Samtidigt är alkoholen oviktig för drygt sex av tio vid det stundande midsommarfirandet. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ.

Fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Samtidigt är alkoholen oviktig för drygt sex av tio vid det stundande midsommarfirandet. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ. Pressbild: IQ

– För många känns det naturligt att dricka mer alkohol när vi är lediga, det är sommar, och vi inte har samma inrutade vardag som annars. Det är så klart inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya tillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor. Vi har en tendens att underskatta hur mycket alkohol vi dricker när det blir vid många tillfällen i veckan, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ i ett pressmeddelande.

Enligt IQs undersökning är det särskilt medelålders (35–49 år) som ökar sin alkoholkonsumtion under sommaren, framför allt medelålders kvinnor, men även föräldrar med hemmaboende barn ändrar sina vanor mer än genomsnittet under sommaren.

Alkohol oviktigt för drygt sex av tio midsommarfirare

Just nu är det midsommar och trots starka traditioner med snaps, öl och rosévin är det faktiskt drygt sex av tio som tycker att alkoholen är oviktig för midsommarfirandet. Viktigast är alkoholen för män 50–64 år, där varannan tycker att det är viktigt – jämfört med genomsnittet på var tredje.

– Vi ser en generell trend i samhället med minskad alkoholkonsumtion. Även på en traditionsbunden högtid som midsommar verkar alkoholen spela en underordnad roll. Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid fest. Därför ska vi inte bara ta gamla vanor för givna, utan snarare se till att utmana normerna, säger Mojtaba Ghodsi.

Alkoholkonsumtionen nästan 70 procent högre under sommaren

Under juni och juli är svenskens alkoholkonsumtion som högst. I juli förra året drack vi 67 procent mer än i bottenmånaden februari, antal dryckestillfällen var 43 procent fler och antalet intensivkonsumtionstillfällen var 86 procent fler. Det visar mätningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN).*

IQ:s tips inför midsommarfirandet

– Ifrågasätt gamla vanor. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud flera intressanta drycker utan alkohol och presentera dem kylda och lika naturligt som de med alkohol.

–Skapa gemensamma förväntningar. Prata med dem du ska fira med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får ett trevligt firande tillsammans.

– Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva. Samma sak gäller om någon tjatar på dig – stå på dig, du äger dina egna val.

– Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare, och vill du vara den som andra oroar sig över?

– Tänk ett extra varv när det finns barn med. Barn märker att vuxna förändras redan efter en liten mängd alkohol vilket kan påverka deras trygghet. Därför är det extra viktigt att tänka på alkoholintaget när det finns barn med.

IQ:s tips inför sommarsemestern

– Vilken plats ger du alkoholen? Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig, och personer i din omgivning.

– Skapa gemensamma förväntningar. Prata med dem du ska umgås med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får en trevlig semester tillsammans.

– Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.

– Varva med alkoholfritt. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker, då kan festen hålla på längre.

Taggar

Dela