Nyheter

Ulrica är vår hållbarhetsambassadör

Nyheter Ulrica Björnhag, Hagshultskossorna, valdes in till länets hållbarhetsambassadör i LRF:s regi.

Digitala möten genomförs. Foto: Privat

Ulrica Björnhag från Gräshult, och ”Hagshultskossorna”, har fått den fina titeln hållbarhetsambassdör. Vad innebär det, undrade vi?

– Det är i LRF:s regi och betyder att jag ska verka för information och kunskap kring hållbarhet, både hos allmänheten och politiker. Hållbarhet avser både klimat, social och ekonomiska hållbarhet och är förstås kopplat till de globala hållbarhetsmålen. Jag är ambassadör för Jönköpings län, men vi samarbetar med sydost så vi är sex personer som samverkar. Tanken är att vi ska driva en nationella samtalskampanj i tre faser med ett 40-tal ambassadörer i hela landet. Vi vill bli ännu bättre och berätta om att svenskt lantbruk är hållbart, börjar Ulrica Björnhag berätta.

Vad är hållbarhet i LRF:s regi?

– Tre områden kan beskriva hållbarhet: miljö, ekonomi och socialt. Miljö handlar om att öka klimatnyttan, främja den biologiska mångfalden och öka resurseffektiviteten. Ekonomi handlar om att öka lönsamheten och konkurrenskraften, samt öka jordbruks- och skogsproduktionen. Socialt betyder att öka landsbygdens attraktionskraft.

– I förankningsfasen har vi LRF:s medlemmar som målgrupp. I den interna förankringen ska vi bygga stolthet och trygghet kring målen och omställningen från det gamla till det långsiktigt hållbara. Vårt mål, under hösten som varit, är att 10 000 medlemmar ska bli informerade om målen och ha haft möjlighet att ha dialog med ambassadörerna. Det målet är nu uppnått. I externfasen har vi allmänheten som målgrupp, där har vi särskilt fokus på åldersgruppen 20 till 40 år. Tanken var att vi skulle delta i olika events, möten och på universitet exempelvis, men på grund av koronan har vi fått tänka om och nu är det mer digitala möten i olika former. Målet är att ha dialog med 100 000 personer. Jag har själv deltagit i olika former av möten där jag direkt eller indirekt informerat om LRF, men också mycket om hållbarhet och miljö. Den diskussionen har även förts med både hög- och gymnasieskolor.

– När det gäller påverkan är det fokus på politiker, opinionsbildare och beslutsfattare. Syftet här är att informera och påverka viktiga funktioner, för att underlätta den hållbara produktionen. Vi har satt upp mål för vad vi vill ska bli effekten. I skogs- och lantbruket ska det vara att öka den hållbara produktionen, inom handeln är det att sälja fler hållbara produkter, konsumenten ska efterfråga och köpa mer hållbara produkter och beslutsfattare ska underlätta för lantbrukets hållbara produktion.

Anders Friberg, länsordförande i LRF, berättar mer:

– LRF vill få ut budskap till allmänheten och vi har ambassadörer i vår organisation som har till uppgift att prata om oss, både till medlemmar, konsumenter, allmänheten och beslutsfattare. LRF vill profilera sig och tillsammans med våra föreningsanslutna samt övriga intresseorganisationer inom den gröna näringen, ska vi ha en offensiv hållning och vi vill driva hållbara frågor. Det kan handla om att lära våra medlemmar och hur man ska bedriva sin verksamhet. Det är kul att Ulrica gör det här så jättebra. Hon är duktig och kunnig i frågorna och rollen passar henne mycket bra. Vi är både en djup och bred organisation, där Ulrica är en tillgång. Just nu pågår en förankningsprocess men vartefter ska vi informera våra politiker i länet där vi kommer att vara med i kommunala aktiviteter om hållbarhet, berättar Anders Friberg.

– Det är ett roligt arbete att berätta och informera om hållbarhet. Jag brinner förstås för det här och hela vår verksamhet är byggd på hållbarhetstänkande och ta tillvara på alla resurser. Nu har vi ett försök här hos oss på ”Hagshultskossorna”, med att kossorna ska få ha sina kalvar här hos oss på kopensionatet. Vi jobbar ytterligare med ett antal spännande saker som är kopplat till hållbarhet, avrundar Ulrica Björnhag.

Ulrica Björnhag är länets hållbarhetsambassör. Foto: Privat

Taggar

Dela