Nyheter

Två mjölkbönder får kunglig medalj

Nyheter På måndag delar H.M Konung Carl XVI Gustaf ut medalj till mjölkföretagare. Fyra mjölkbönder från länet, varav två från Värnamo kommun, får medalj.

Arkivbild

Bröderna Sven och Stefan Nyström från Bredaryd tillsammans med Hans och Erica Bolmvall från Ås är de två mjölkföretagarna från Värnamo kommun som får sällskap av Kjell Sandahl från Nye och Sten och Cristina Johansson från Vetlanda när den kungliga medaljen ska delas ut på måndag. 

Bröderna Nyström har varit mjölkbönder sedan 1987 då de tog över föräldragården. Där har de runt 45 kor, vilket är något fler än då de tog över. För att lyckas med mjölk av högsta kvalitet gäller det att ligga i. Sven skulle gärna se att svensk mjölk- och matproduktion värderades högre. Det finns flera fördelar som kommer på köpet.

– Man måste vara noggrann i alla led och hålla koll på korna. Jag tycker att man ser ganska lätt hur de mår. För oss har det varit självklart att sträva efter den högsta kvaliteten. Mjölk är ett livsmedel och då ska det vara riktigt bra. Mjölk ger öppna landskap och vi vet mer om maten som produceras här i Sverige. Dessutom skapar gårdarna jobb i flera led och det är viktigt för samhället, säger Sven Nyström.

För Hans och Erica Bolmvall började mjölkbondekarriären med en arrendegård 1988 och något år senare flyttade de till sin nuvarande gård i Ås. De arrenderade först av kyrkan och köpte fri den efter några år. Från början hade de 25 kor, men efter en ladugårdsbrand 1993 fick de bygga nytt.

– Vi lyckades bara rädda en handfull kor och det var förfärligt. Då var vi unga och raska och ville självklart fortsätta med mjölk, så vi byggde ny ladugård. Sedan dess har vi haft ett 40-tal kor. Det som ger arbetsglädje i dag är tillfredställelsen när man fått klart och lyckats med något, till exempel skördat färdigt och fått in höet. Kraven på mjölken är höga och jag är stolt över att vi nått guldmedaljen, det är en fin uppskattning, säger Hans Bolmvall på Ås Södergård. 

Fakta om Guldmedaljen:
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 27 mjölkbönder. 

Källa: Pressmeddelande från LRF

Taggar