Nyheter

Över två års nedgång i arbetslöshet fortsätter i Värnamo

Nyheter Sedan mars 2021 har arbetslösheten i Värnamo kommun minskat. I juli fortsatte den utvecklingen, rapporterar Newsworthy.

Under juli månad rapporterade Värnamo kommun en total arbetslöshet på 4,3 procent. Det är en minskning jämfört med 0,2 procentenheter vid samma tidpunkt i fjol. Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 776 av 18 047 invånare i åldern 16 till 65 år i Värnamo kommun var inskrivna som arbetssökande (tio färre än i juli i fjol).

Det är 28:e månaden i följd som arbetslösheten i Värnamo är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan mars 2021 har arbetslösheten gått ner från 6,3 till 4,3 procent.

Värnamo är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Newsworthy ser just nu en nedgång i åtta av 13 kommuner. Störst är minskningen i Aneby och Tranås, där arbetslösheten sjunker med 1,4 procentenheter.

Värnamo hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (4,3 procent i kommunen, jämfört med 5,1 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3 procent), medan Sävsjö har den högsta (7,9 procent). För att Värnamo skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 235 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten med 0,4 procentenheter i juli jämfört med året innan och ligger nu på 6,3 procent. 224 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Malmö och Perstorp är de kommuner som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,1 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda sjunker

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,6 procent i Värnamo under juli månad, motsvarande 776 av 7 321 personer. Det är 0,9 procentenheter, eller 269 personer, färre än vid samma tidpunkt i fjol. Därmed har de utlandsföddas arbetslöshet varit lägre än vid samma tidpunkt i fjol i över två år i sträck. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 15,5 till 10,6 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 6,3 procentenheter i Värnamo. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−0,7 procentenheter).

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Värnamo om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Ungdomsarbetslöshet ökar

Till skillnad från den totala arbetslösheten har arbetslösheten bland unga stigit med 0,2 procentenheter. I juli var 5,4 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 98 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en ökning med fem personer på ett års sikt.

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Värnamo lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 1,4 procentenheter.

Taggar

Dela


1 reaktion på Över två års nedgång i arbetslöshet fortsätter i Värnamo

Sysselsättningen är avgörande. Med hög sysselsättning följer självförtroende, respekt från omgivningen och ekonomiskt oberoende.

Tack alla småföretag i bygden!

Kommentarsfunktionen är stängd