Nyheter

TV: Plats för vila vid Lagan

Nyheter Bänkarnas stad är på väg att bli ett begrepp i Värnamo och nu är tanken att en skänkt, konstnärligt utformad bänk varje år ska placeras i eller utanför stan.

Ulf Eriksson och Johnny Grauengaard presenterar skisserna  [1/17]

Bänken finns på papper men är på väg att färdigställas till invigningen i maj  [2/17]

Johnny Grnuengaard har skapat bänken  [3/17]

Så ska bänken se ut.  [4/17]

Platsen där bänken ska placeras, vid en av de populära fiskeplatserna  [5/17]

Om en månad blir det invigning  [6/17]

Glada miner...  [7/17]

Så blir det  [8/17]

Plats för vila  [9/17]

Lugn och ro  [10/17]

Lagan vid Osudden-Vidöstern  [11/17]

Söder om Lagastaden  [12/17]

Redan i dag finns bänkar men mer traditionella sådana  [13/17]

Osudden, populär badplats vid Vidöstern  [14/17]

En annan plats för paus  [15/17]

Vackert  [16/17]

Liten enklare bänk  [17/17]

Den nu aktuella bänken är formgiven av arkitekten Johnny Grauengaard vid bsv arkitekter & ingenjörer och donerad till Värnamo kommun av Värnamo Företagareförening. Den kommer att placeras strax norr om Osuddens badplats, väster om Lagan. I maj invigs bänken, bland annat genom att Thomas Lundh premiärläser sin specialskrivna dikt ”Bänkarnas stad (Ode till Osuddenrundan)”.

– Förhoppningen är att det ska bli startskottet för en lång rad av donationer inom projektet Bänkarnas stad, där målet är att en formgiven bänk varje år ska doneras till Värnamo kommun och placeras längs med Lagan mellan Apladalen och Osudden, noterar Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

Idén till Bänkarnas stad föddes när företagaren Kadim Akca 2012 donerade Turkens bänk, som står placerad i Åbroparken i centrala Värnamo. I en dialog initierad av dåvarande chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen Lars Rosborg mellan Värnamo Företagareförening och Värnamo kommun, växte riktlinjerna för projektet Bänkarnas stad fram och ett syfte slogs fast: ”Förstärka Värnamos position som design-, konst- och möbelstad, samtidigt som vi skapar en attraktiv och konstnärligt utformad miljö längs Laganstråket och lyfter fram Lagan.”

– Vi arbetar för att göra Värnamo mer attraktivt och det här är ett projekt som känns väldigt inkluderande. Därför var det självklart för oss att donera första bänken, säger föreningens vice ordförande Karin Lundh.
Bänken heter Polygon och är formgiven av företagareföreningens ordförande, arkitekten Johnny Grauengaard. Bänken gjuts i betong med en sitt- och liggyta av ek.

– Det är en mångsidig trekant som blir ett reellt nedslag på hela 15 ton! Jag har vägt in att den ska vara inkluderande, skapa nyfikenhet och framhäva upplevelsen av Lagan, säger Johnny Grauengaard.

– Vi driver många projekt och det är en del i att öka Värnamos attraktivitet, säger Karin Lundh och Ulf Eriksson i Värnamo Företagareförening.
Karin pekar på att föreningen varit aktiv i bland annat Vandalorum, Värnamogalan och Gummifabriken.
– Frågorna drivs helt ideellt av en fantastisk styrelse, säger Karin.

Stadsarkitekt Behnan sharo och projektledare Linus Enochson på tekniska förvaltningen tror att platsen man valt ut kommer att bli mycket bra. Den ligger ett liten bit från strövstråket så att man kan få sitta något avskilt intill Lagan. Platsen är invid en av de mest populära fiskeplatserna.

Taggar

Dela