Nyheter

TV: Möte Hordabor emellan

Nyheter Båda är födda i Horda men nästan 20 år emellan. I torsdags bestämde de att träffas just i det lilla samhället med knappt 400 invånare två och en halv mil söder om Värnamo.

Horda – en lugn torsdag  [1/5]

Här finns dock en minister på besök  [2/5]

Så där Hordabor emellan – 19 år skiljer det i år men Alice har faktiskt bott längst i Horda av de två  [3/5]

En av de idylliska platserna alldeles utanför samhället  [4/5]

Alice redo för en intervju  [5/5]

Alice Bah-Kuhnke är född i Horda 1971 och har kvar föräldrarna där så det blir många kära besök. Alice själv bor utanför Stockholm tillsammans med man och tre döttrar. De var också med vid denna veckas besök och tyckte säkert också att det var trevligt att komma till denna idylliska plats.

Själv är jag född och uppvuxen här och i grannhuset bodde Alice mamma Ulla.
Födelseåret var 1952 men redan tio år senare blev det flytt till Skillingaryd. Det har dock blivit många besök här då det funnits släkt kvar fram till för några år sedan. Numera blir det mest att svänga av 27:an och ta en kort biltur genom samhället eller stanna till på kyrkogården några kilometer bort i Rydaholm.

Givetvis är det inte samma samhälle i dag som för 50–60 år sedan: Butikerna är borta och det är ännu lugnare än det var då. Här finns dock kvar fotbollsklubben Horda AIK, fina industrierna Hordagruppen och Horda Stans – även om de fått nya namn – plus en del annat att minnas.

Skolan finns kvar, hembygdsparken, Tallebo – om än med ändrad verksamhet, järnvägen – även om tågen numera aldrig stannar till.

Det är väl ungefär som på andra småorter. Städerna har tagit över kommersen men kvar finns människor som lever och verkar i fin miljö. En annan gång blir det ett reportage om livet och människorna på denna ort.

Tidigare har mötena med Alice Bah-Kuhnke mest skett när hon medverkat i olika offentliga sammanhang som på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd och Vandalorum i Värnamo. Det har blivit lite intervjuer men aldrig tillfälle till något mer djupgående.

Som journalist i bygden var det givet att skriva om Alice i mitten på 1980-talet när hon visade lovande takter som friidrottare. Det blev dock inte någon längre friidrottskarriär. Efter ett tag sökte hon en tjänst på TV4 och i många år hade hon olika uppdrag som programledare. Det första var Disneyklubben och sedan ramlade det på.

Numera är Alice  kulturminister och efter valet kanske riskdagsledamot. Hon är en öppen person, har nära till skrattet och känns jordnära. Förhoppningsvis är det sådant som vi Hordabor står för…. 🙂

Läs mer om min egen lite speciella berättelse om  ”Horda – här är jag född” (pdf)

 

Taggar

Dela