Nyheter

TV: Landslagsstjärnan på ”hemmaplan”

Nyheter Moa Hjelmer är en landslagsstjärna som har anknytning till både Skillingaryd och Värnamo. Ja, även lite till Rydaholm,

Nyligen fyllda 28 fortsätter Moa i eliten. Hon har annars delvis varit bort efter att ha fått två barn men nu kan hon satsa fullt ut igen. I morgon kan man se Moa och hennes lagkompisar som Daniel Ståhl och Irene Eklund vid lag-SM i friidrott i Helsingborg. Delar av tävlingarna går direkt i SVT.

Hennes stora bedrift i karriären – hittills är kanske bäst att tillägga – är EM-guld på 400 meter. Hon har även ett JEM-silver från 2011 och då på 200 meter.

Farfar Erik Hjelmer växte upp i Skillingaryd men flyttade senare till Värnamo. Här föddes för övrigt Moas pappa Pelle Hjelmer som senare flyttade till Stockholm:
– Utan Skillingaryd hade jag inte funnits , säger Moa som aldrig fick träffa sin farfar.
Hennes farmor Elin – som var från Rydaholm –  betydde däremot oerhört mycket för Moa och det blev många besök i Värnamo, fram till farmoderns bortgång 2014. Moa har för övrigt Elin som sitt andranamn..

Kvar i Skillingaryd blev Moas farbror Kalle Hjelmer vars barn stannade kvar i Skillingaryd en bra bit in på 60-talet. Många minns Bernhard, född 1947 och Robert, född 1952. Bernhard bor numera i Lammhult och Robert i Växjö men dem har Moa aldrig träffat.

Läs mer i artikel 2012 om Moa Hjelmers farmor (Skillingaryd Nu)

Läs mer i artikel 2014 efter farmoderns bortgång (Expressen)

En artikel i övrigt om friidrottarnas besök på Grönelund kommer på sporten

Moa Hjelmer besökte Grönelund.

Taggar

Dela