Nyheter

TV: Fakta om migrationen

TV: Fakta om migrationen

Nyheter Är alla som kommer till Sverige flyktingar? Blir de alla arbetslösa? Det och mycket annat diskuterades när Vuxenskolan i Värnamo i går bjöd in till migrationsinformation i Gummifabriken i Värnamo.

Affärscoachen och projektledaren Adam Svensson från Gummifabriken var debattledare och Anna Rehnvall från Fores presenterade fakta.

Anna har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap vid Lunds universitet och har studerat vid University of Sussex, Brighton, samt studerat juridik och ekonomisk historia. Anna började arbeta på Fores 2011 och då med migrationsprogrammets utåtriktade verksamhet.

Fores är en så kallad tankesmedja som ”vill förnya debatten i Sverige med tro på entreprenörskap, på människors möjligheter att själva forma sitt liv och på marknadsmässiga lösningar på samhällets utmaningar.”

– De hade hört att vi jobbar med med olika aktiviteter kring invandrare och flyktingar och ville därför besöka oss, säger Maria Leifland som är verksamhetsutvecklare vid Vuxenskolan.

Allmänheten bjöds in till träffen i Gummifabriken. De flesta som kom var politiker, personal som jobbar med integration och volontärer.

Anna Rehnvall visade statistik på hur det är i världen när det flyktingar inom ett land, till grannländer och så vidare.

Det fanns också direkt svensk statistik att ta del av som hur stor procent av invandrare som kommit ut i arbetsmarknaden. De som är födda i Sverige har av ofta naturliga skäl lättare att komma in på arbetsmarknaden. Det har även de som kommer från andra länder i Europa. Svårare är det för många andra men efter något år är sysselsättningsgraden också ganska hög för dem.

– Det är mycket bra att få relevant fakta, få veta mer exakt hur det ser ut, säger Maria Leifland.

I olika diskussionsforum, man och man emellan och även i pressen blir det lätt fördomar, ofta felaktiga antaganden.

Man kan läsa sig mer om migration och integration på http://www.migrationsinfo.se

Taggar

Dela