Nyheter

TV: Dragspelskurs på semestern

Värnamo.nu

Nyheter Lillemor Andersson från Värnamo och Mary-Ann Petersson från Bredaryd är två av de många dragspelare som den här veckan är på kurs i Värnamo.

Det är för elfte året som dragspelare från hela landet samlas för en kurs på Värnamo Folkhögskola för dragspelskurs. Ett 50-tal män och kvinnor – ganska jämn könsfördelning – lär sig mer av Pasi Pasanen, Börje Wessman och Magnus Jonsson.

– Fantastiska pedagoger, inflikar Lillemor och Mary-Ann.

Börje med äkta gotländsk dialekt har varit med sedan kurserna startade 1987 på annan plats i landet. Börje har hunnit bli 66 år men pensionera sig från dragspelandet har han inga planer på. Han började spela för 60 år sedan och har medverkat i ett stort antal radioprogram och i andra sammanhang.

Lillemor Andersson och Mary-Ann Petersson är de enda från närområdet även om en av deltagarna kommer från grannkommunen Gnosjö. Lillemor jobbar till vardags på Campus i Värnamo medan Mary-Ann har företaget Hälsoverkstan i Bredaryd. Ett gemensamt intresse är dragspelsmusik och de har spelat sedan några år tillbaka. Båda har varit med på detta dragspelsläger tidigare.

Lärarna kommer till Pelikanen i Värnamo på torsdag och håller en trubadurafton. Dagen därpå blir det en konsert på folkhögskolan då alla kursdeltagarna medverkar.

Sedan gäller det att öva på egen hand och det är inte alltid det lättaste.

– Vi skulle vilja ha någon som kan ge dragspelslektioner här i Värnamo. Vi har sökt men inte hittat någon, säger Lillemor och Mary-Ann.

De tar gärna emot tips om någon känner till någon dragspelsinstruktör i bygden.