Nyheter

TV: Anders tar solen till hjälp

TV: Anders tar solen till hjälp

Nyheter Anders Sällberg har nu lämnat jobbet som lärare på Figy i Värnamo till förmån för Växjö men han kommer att bo kvar i Bor där han bland annat ser till att använda sig av solen så mycket som möjligt.

Nu handlar det inte i första hand om att ligga på stranden och lapa av julisolen. Nej, Andes som är elektriker har valt att fånga solen till taket på uthuset

Han har haft solpanelerna i ganska precis ett år och drastiskt kunnat minska elräkningen. Han kan dessutom vid energitoppar sälja elström till Vattenfall. Sammantaget blir elräkningen mycket låg men det tar ändå ganska många år innan allt är betalat. Kalkylerna för investeringen ligger på i storleksordningen 15 år. Det har nämligen kostat 140 000 kronor i investeringskostnad.

Anders är uppvuxen i Bor men bor i ett annat hus än förr i tiden. Det där han och hustrun nu bor i har de sedan nästan 20 år tillbaka bergvärme.

– Lite vindkraft också så vore det helt optimalt, säger Anders som varit lärare på elprogrammet vid Figy men som från höstterminen har en motsvarande tjänst vid Teknikum i Växjö.
– Det tar bara 45 minuter med tåget till Växjö, så det går bra, noterar han.

Han  ska nu för övrigt ersätta dieselmotorn i sin motorbåt med en elmotor och det återkommer vi med i ett annat reportage.

Taggar