Nyheter

Trivs i händelsernas centrum

Nyheter Johan Grahn trivs med att vara i händelsernas centrum. I veckan inledde han sitt förordnande som barn- och utbildningschef i Värnamo kommun.

Johan Grahn trivs med att vara i händelsernas centrum. I veckan inledde han sitt förordnande som barn- och utbildningschef i Värnamo kommun.

– Det känns jättebra. Jag har haft förmånen att få öva under ett års tid som tillförordnad förvaltningschef och har fått uppleva både bra och tråkiga sidor av jobbet. Överlag känns det bra, så det känns skönt att få jobba på under en längre tid, säger han och fortsätter: 

Det här är ett uppdrag som det är svårt att ha en insikt i förväg. Det mest spännande med jobbet är att få vara länken mellan politikerna och tjänstemännen och att få se det politiska tänket ta plats ute i organisationen. Det politiska arbetet är spännande och jag har en bra relation med Maria och de andra i nämnden, alla förvaltningschefer och kommunalråden. Det bästa med jobbet är att få vara med och påverka. Vi har en fantastisk organisation och vi är ett bra gäng. Det präglar hela organisationen. 

 Men låt oss backa bandet. Under gymnasietiden läste Johan Grahn byggprogrammet. När han tog examen befann sig Sverige i en lågkonjuktur. Hans morfar hade en snickarverkstad som sedan övertogs av familjen. 

– Vid ett tillfälle fick jag frågan ”ska du inte bli slöjdlärare?” Efter lite betänketid bestämde jag mig för att söka in till lärarprogrammet och blev antagen till Linköping, där jag läste under tre och ett halvt år. 

Efter examen flyttade Johan tillbaka till Småland och fick hösten 1999 jobb som slöjdlärare på Gröndalsskolan. 

– Det bästa med läraryrket är att få den omedelbara responsen från eleverna. De tycker att det är roligt när de får skapa och får se färdiga resultat. 

Under tiden på Gröndalsskolan tog sig Johan även an rollen som arbetsplatsombud och fick under en period 2010 uppdraget som tillförordnad rektor. Det ena ledde till det andra och 2011 blev Johan Grahn rektor för särskolan. 2019 togs nästa steg i karriären när han fick uppdraget som chef för elevhälsan i Värnamo kommun. I början av 2021 blev Johan tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen. 

 – Jag har alltid trivts att vara i händelsernas centrum och har alltid haft svårt att stå vid sidan av. Under under studietiden var jag engagerad i studentkårens utbildningsarbete. Jag gillar att vara med och påverka, att få saker att hända och att arbeta för att få ett flyt i organisationen. Det är vad de här chefsrollerna ger mig. 

Hur påverkar de senaste årens utbildningsframgångar, såsom Enehagens seger i Vi i femman 2021, förvaltningens arbete?

– Det är jätteroligt att få sådana kvitton. Det ger positiv energi och betyder mycket för verksamheten. 

 Hur ser du på barn- och utbildningsförvaltningen om fem år?

 – Då tänker jag mig att vi har kommit en bra bit på vägen när det gäller ett ökat antal elever från årskurs nio som är behöriga till gymnasiet, att vi har en ökad andel elever som tar gymnasieexamen samt fler behöriga lärare inom både förskola, grundskola och gymnasiet. Jag ser även att den nya Trälleborgsskolan och att skolan på Västhorja är på plats och kanske att vi även har ytterligare skolbyggnationer på gång. 

Taggar

2 reaktioner på Trivs i händelsernas centrum

Skolan är så ofungerande idag så att man blir mörkrädd. Det spelar ingen roll hur många chefer det än finns när samtliga gör felaktiga prioriteringar och inte lyssnar på lärarproffessionen.
Beslutsfattarna är så oerhört långt ifrån verkligheten.
Se till att skapa en inkluderande skola där alla elever får ta plats och inkluderas istället för att sortera bort de barn som inte passar in i de fördefinierade ramarna, då kommer de fina betygsresultaten per automatik. Svårare än så är det inte.

En fantastisk organisation, Då skulle ni se gymnasieskolan och hur underfinansierat det är. Det är dags att politikerna motiverar lite bättre varför skolan, den institution alla yrken passerar, där framtidens samhälle ligger, ska koka soppa på en spik om och om igen.
Med respekt för alla lärare som går på realöner trots flera år inom akademien och elever som får skolgång i paritet med de stängda plånböckerna som erbjuds kom inte med några politiska floskler som ska låta fint.
Låt er inte mer förvånas över varför så få vill bli lärare eller varför lärarflykten är stor och nej det är inte samma sak att anställa obehöriga för man skrämt iväg de andra även om det är billigare att göra det förstås.
Var inte heller förvånad över det stora antal elever som går ut utan gymnasieexamen eller de som blir medelmåttor för de inte fått rätt utmaning i undervisningen. I övrigt vad har lärare fått som tack för extremt arbete i en två år lång pandemi som är pågående där de kan ha riskerat liv och hälsa på jobbet en situation ni på kommunhuset inte sett på riktigt trots att ni ytterst ansvara för det. Ett riktigt tack och några tusen extra vore minst sagt på sin plats till var och en lärare och det vore billigt i förhållande till vad det kostat lärare på andra plan.

Kommentarsfunktionen är stängd