Nyheter

Trendbrottet: Högsta elpriset på åtta månader

Nyheter Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör, stiger i morgon till 1,61 kronor per kilowattimme. Det är det högst dagspriset sedan i mars, rapporterar Newsworthy.

Elpriset i elområde 4, som Värnamo kommun tillhör, stiger i morgon till 1,61 kronor per kilowattimme. Det är det högst dagspriset sedan i mars, rapporterar Newsworthy. Arkivbild

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,61 kronor i elområde 4 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,28 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Värnamo med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 3 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,33 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,80 kronor per kilowattimme, alltså ungefär två gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,26 kronor per kilowattimme.

Priserna i elområde 4 är i morgon de högsta i landet. I elområde 1 och elområde 2 ligger priset på 0,43 kronor i snitt och 0,57 kronor som högst. Värnamoborna betalar med andra ord omkring fyra gånger så mycket för sin el som landsmänneu i norr.

Illustration: Newsworthy

Taggar

Dela