Nyheter

Trendbrott i riket – men få konfirmerar sig

Nyheter För första gången på 30 år ökar andelen konfirmerade från ett år till ett annat. Ungefär var femte 15-åring i Sverige konfirmerar sig, men i Värnamo kommun var det färre än så.

Parallellt med att Svenska kyrkan tappat allt fler medlemmar har antalet konfirmander minskat under det senaste halvseklet. På 1970-talet konfirmerades tre av fyra 15-åringar, någonstans i mitten av 1990-talet var de färre än hälften och sedan 2020 är det färre än var femte. Men i fjol ökade faktiskt andelen konfirmerade något, från 18,9 till 19,8 procent. Även i absoluta tal handlar det om en ökning, från drygt 23 300 personer år 2022 till 24 750 i fjol.

Det är första gången sedan 1993 som andelen 15-åringar som konfirmerar sig ökat från ett år till ett annat. Även i början av 1980-talet noterades en ökning under ett par år. Om det är ett bestående trendbrott återstår att se.

I Värnamo handlade det om 66 konfirmander under 2023 (då räknar vi sex konfirmander i Kulltorps församling till Gnosjö kommun). Det motsvarar 16 procent av 15-åringarna i Värnamo. Det är alltså en lägre andel än i riket som helhet.

Bland de församlingar i Värnamo som har såpass stora siffror att de är någorlunda meningsfulla att jämföra var 15-åringarna allra mest konfirmationsbenägna i Forshedabygdens församling, där 30 procent – eller elva personer – konfirmerades under 2023. Enligt Svenska kyrkans statistik konfirmerade sig ingen som bor i Tånnö församling under året.

I Växjö stift, som församlingarna i Värnamo tillhör, konfimerade sig 20 procent av 15-åringarna 2023. Allra högst andel konfirmander i stiftet fanns i Borgholms församling där ungefär hälften av 15-åringarna konfirmerade sig.

Allra högst andel konfirmander i landet finns i Saltsjöbadens församling där 67 procent av 15-åringarna konfirmerade sig 2023.

I en rapport som Svenska kyrkan presenterade i fjol konstateras att antalet konfirmander i gles- och landsbygd har minskat mest under det senaste decenniet, samtidigt som minskningen är mindre i storstäderna – och i Stockholms stift är andelen oförändrad. Skillnaderna mellan stad och land – där det tidigare varit vanligare att konfirmera sig – har alltså minskat.

Enligt samma rapport är det vanligare att de som konfirmerar sig kommer från hem där föräldrarna är välutbildade och har högre inkomster.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela