Nyheter

Tre finnar i talarstolen

Nyheter I Gnosjö firade arbetarrörelsen första maj i sedvanligt ordning. Den här gången var det tre finnar som gick upp i talarstolen.

Kari Parman / Ordföranden för Socialdemokraterna i Gnosjö till vänster och Veli-Pekka Säikkälä / IF-metall's avtalssekreterare till höger.

IF Metall’s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä var huvudtalare vid första maj firandet i Gnosjö som dominerades av talare med finska rötter. Trots att vädret inte var det bästa så var det många som letat sig till Bäckadalsparken för att fira arbetarnas internationella högtidsdag med Gnosjö Socialdemokratiska Arbetarekommun.

Firandet inleddes av Arbetarekommunens ordförande Kari Parman som hälsade de 80-tal besökare välkomna han talade om i sitt inledningsanförande om den svenska modellen och redogjorde att när Socialdemokraterna talar om den svenska modellen så talar man om den svenska arbetsmarknaden, om välfärden och om de värderingar som råder och är viktiga i vårt svenska samhälle.

Sedan var det dags för huvudtalare Veli-Pekka Säikkälä, som började sin fackliga bana på SAAB i Trollhättan under 80’talet, att äntra talarstolen. Veli-Pekka talade om vikten av en offensiv industripolitik inför en oviss framtid när vi inte vet hur de framtida jobben kommer att se ut. Han talade om hur viktigt det är att satsa på forskning och innovation och om hur viktigt det är att man satsar på småföretagen. Han talade om nödvändigheten av ett nära samarbete mellan facken och Socialdemokratin om vi skall kunna reparera de skador som de borgerliga skattesänkningar gjort på välfärden.

Kari Parman tackade Veli-Pekka och överlämnade en gåva bestående av en bok och en ros från Gnosjö Arbetarekommun.

Sedan var det oppositionsråd Markus Kauppinen som höll ett engagerande tal om hur vi tillsammans måste investera i välfärden i motsats till högern som genom skattesänkningar, nedskärningar  och sänkta löner vill montera ner den gemensamma sektorn.

Trots ihärdigt regnande avslutades maj-firandet till tonerna av Internationalen som sjöngs av mötesdeltagarna med ledning av Arbetarekommuns sekreterare Klas-Uno Francke.

Coop bjöd på kaffe och LO-facken bjöd på korv med bröd under dagen.

………………………

Taggar

Dela