Nyheter

Totalförsvar och internationellt arbete i fokus

Nyheter Tomas Vikström och Sara Andersson från länsstyrelsen informerade om totalförsvar och Röda Korsets internationella verksamhet.

Tomas Vikström Sara Andersson.

Vid Värnamobygdens rödakorskrets stämma informerade Tomas Vikström från länsstyrelsen om totalförsvar – försvarsplikten, militärt och civilt försvar, förmågan i samhället och vikten av försvarsvilja. Han pratade vidare om hoten mot Sverige i dag och betonade vikten av att agera nu, tillsammans, genom alla samhällets aktörer – där Röda Korset är en viktig del.

Sara Andersson, som tidigare arbetat internationellt för svenska Röda Korset, visade en film och berättade om Röda Korsets internationella verksamhet vid konflikter och katastrofer. Stämman fick information om Röda Korsets katastrofinsatser genom mobila enheter som snabbt kan skickas ut till drabbade områden. Enheterna kallas ERU – Emergency Response Units – och kan stödja med sjukvård, IT och kommunikation, logistik, utdelning av förnödenheter samt vatten och sanitet – vilket svenska Röda Korset är specialiserade inom.

Efter den mycket intressanta informationen och informativa bildvisningen  bjöds på kaffe fralla och kaka. Det såldes också ett lotteri med många vinster.

Till föreningens ordförande omvaldes Karl-Magnus Svensson övriga i styrelsen som valdes på två år kassör Kerstin Karlsson, Solveig Karlsson, Kersti Lindén, nyval av Anne-Margreth Lundqvist, fyllnadsval av Bodil Danielsson. Kvarstår ett år sekreterare Ingrid Lundvall, Eva Gof, Tommy Steen, Gunilla Dalebro. Avgående ledamöterna Ann-Christine Källberg och Yvonne Fransson avtackades med blommor.

Värnamobygdens rödakorskrets har 445 medlemmar vid utgången av 2022 och omfattar Värnamo kommun.

Kretsen har två lokaler i Värnamo: En på Lagmansgatan 2 samt Secondhand Kupan på Storgatan 59. Vidare finns en lokal i Forsheda på Dannäsvägen 4.

Inom kretsen finns fem rödakorsgrupper som bedriver lokal verksamhet i de olika delarna av kommunen.

Deltagit i Riksstämman i Karlstad där 40 motioner behandlades och ny strategisk inriktning för 2024-2030 antogs under motto ”Ett medmänskligt Sverige i en hållbar värld”. En krisberedskapsgrupp har arbetat fram en krisberedningsplan. Uppbyggnad för att kunna ta emot behövande människor i lokalen på Lagmansgatan vid en eventuell kris. Samarbete med kommunens Posom-grupp. Deltagit i kommunens krisberedskapsinformation i Arken 12/10 och i beredskapsdag i Jönköping 6/12. Vidare har kretsen deltagit i Seniormässa på Gummifabriken 17/10.

Värnamobygdens Rödakorskrets har cirka 110 frivilligarbetare som gör ett fantastiskt arbete med besök hos äldre, som sjukhusvärdinnor, medarbetare i Second hand Kupan, samlar in med bössor, anordnar lotterier mm.

Styrelsen riktar ett STORT TACK till alla medlemmar – aktiva som passiva, givare, volontärer, sjukhusvärdar, Kupanmedarbetare, affärer, företag med flera som på olika sätt lämnat bidrag till Värnamobygdens rödakorskrets och hjälpt oss till ett bra verksamhetsår 2023!

Text och bilder: Karl-Magnus Svensson

Taggar

Dela