Nyheter

Torkan slår hårt mot lantbruket

Nyheter Dagligen hörs det om problemen i torkans fotspår och det är ingen skillnad i Vaggeryds och Värnamo kommuner

Arkivbild

– Det är bekymmersamt, men vi ger inte upp. Orden är Axel Willmans när jag pratar med honom om hur de har det med bete och foder på Gärahovs gård utanför Vaggeryd.

Han konstaterar att spannmålsskörden är körd oavsett vad som händer framåt, hur illa det är kan man inte säga redan nu. Det handlar om någonstans mellan 50 – 75% av ett normalår, så det kommer att få konsekvenser framöver. Än så länge har de inte behövt att använda stödutfordring utan hittills har det klarat sig. De regn som kom i midsommarhelgen och häromdagen kan kännas futtiga men betyder mycket för tillgången till gräs för betesdjuren. Varje regnskur har betydelse.

Även om man arbetar intensivt för att få verksamheten att fungera på dagsbasis måste man höja blicken för det som komma skall. De är medvetna om att de kommer att bli tvingade att köpa foder framöver och det gäller att sondera marknaden redan nu för de vet att de blir inte ensamma som har behov av att köpa foder när hösten/vintern kommer. Förutom att kolla marknaden gör de olika insatser redan nu som till exempel att spara spannmål som ensilage för grovfoder. Dessutom hoppas de på att kunna hämta hem en vallskörd till som kommer att underlätta framöver och på de ytor där spannmål har skördats har man sått ett snabbväxande gräs.

– Om det fungerar vet jag inte säger Axel, men det känns som att vi inte har råd att låta bli.

Som det är nu har de köttdjur som kan skickas på slakt allt för att undvika att behöva slakta producerande mjölkkor. De hoppas på att priserna hålls uppe någorlunda och att konsumenterna väljer att köpa svenskt kött framöver. Hur priset ska hållas på en rimlig nivå är det ju marknaden som avgör.

Det pratas om eventuellt stöd från EUs krisfond men det är inget som Axel räknar med.

– Man kan inte förlita sig på rykten, vi måste leva i verkligheten, säger Axel. Skulle det komma pengar från EU så är det ju posirtivt men får hanteras där och då

De ser positivt på uppmaningen från länsstyrelsen till kommunerna att sondera på vilka sätt de kan hjälpa till med att skaffa bete för kommunens lantbrukare. Det är många som behöver hjälp och förhoppningsvis hamnar stödet först där det bäst behövs, menar Axel Willman.

Gärahovs gård bygger ett nytt mjölkstall med plats för drygt 120 kor men beslutade tidigt att starta mjukt med de 70 mjölkkor de redan har.

– Med facit i hand var det ett mycket klokt beslut, avslutar Axel Willman innan det är dax för nya uppgifter på gården. 

Taggar

Dela