Nyheter

Torka kräver nya kreativa lösningar

Nyheter Följderna av sommarens extrema väder börjar nu visa sig med både korta och långsiktiga effekter för lantbruket.

Arkivfoto; Anders Friberg, Krängsberg Vaggeryd, är ordförande i LRF

Under augusti månad har ”Beredskapsgrupp torka” som representerar branschen i Jönköpings län inventerat skördebortfall och fodersituationen hos ungefär 600 lantbrukare i länet.

– Nu måste alla agera för att minska problemen som lantbruket kommer stå inför lång tid framöver. Det handlar om att hantera långsiktiga effekter som till sist också påverkar konsumenterna, säger Anders Friberg, regionordförande för LRF i Jönköpings län.

Resultatet av enkätundersökningen visar bland annat på att endast en tredjedel uppskattar att de, under förutsättning att det blir en god sistaskörd, kommer skördat 70-100% av sitt foderbehov när säsongen är slut. Naturbetena är också slut på många håll, vilket har gjort att många behövt stödutfodra tidigt på säsongen med foder från redan ansatta foderlager. En god sistaskörd är avgörande för fodersituationen under kommande vinter, men många kommer ändå ha ett stort underskott på foder. LRF och delar av beredskapsgruppen kommer nu att träffa bankerna för att informera om situationen och diskutera kreativa lösningar för lantbruksföretagarna i länet. Diskussioner förs också med kommuner och regionen för att öka efterfrågan på svenskt kött i de offentliga köken. 

– Vi ser i enkäten att det är många som behöver hjälp med att planera för den kommande stallperioden. Tillsammans med banker, foderleverantörer och rådgivningen finns det möjlighet att hitta lösningar och genomföra viktiga förändringar. I livsmedelsstrategin finns ett uttalat mål om att öka den svenska livsmedelsproduktionen, och för att nå dit behövs att flera olika aktörer nu arbetar åt samma håll och tar beslut som visar vägen, säger Anders Friberg.

Taggar

Dela