Nyheter

Tog strid för tandvården

Nyheter Under S-partikongressens tredje dag gjorde ombudet Pär AJ Persson (S) från Värnamo sitt första inlägg från talarstolen.

Pär AJ Persson. Arkivbild

I fokus var frågan om att även tandvården ska innefattas av ett högkostnadsskydd, likt sjukvården.

– Det måste snart bli tydligt att tänderna inte kan säga till den övriga kroppen ”vi tillhör inte kroppen, sade Pär AJ Persson.

Just nu samlas Socialdemokrater från hela Sverige i Göteborg för att fatta beslut om partiets politiska inriktning framöver. Jönköpings län representeras av 13 ombud och ett av dem är Pär AJ Persson från Värnamo. Under måndagen drev han frågan om att tandvården behöver omfattas av ett högkostnadsskydd likt övrig sjukvård. I sitt anförande citerade han bland annat bibeln.

– Handen kan aldrig säga till foten ”jag tillhör inte kroppen”. Liksom inte ögat kan säga till örat ”jag tillhör inte kroppen”. Nej, tillsammans bildar vi en och samma kropp. Det måste snart bli tydligt att tänderna inte kan säga till den övriga kroppen ”vi tillhör inte kroppen”. Vi måste fortsätta arbetet där tandvård faktiskt likställs med alla annan vård, och det blir ju tyvärr ännu mer akut när man kommer upp i åren och de fattigpensionärer som fylkas i mängder inte har råd med tandvård. Det är en uppmaning till partiet där tandvård likställs med övriga hälsoinsatser, sade Pär AJ Persson.

Taggar

Dela