Nyheter

Tobias gästade bondefrukost 

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M). fick äran att avrunda årets frukostserie hos LRF Värnamo. – Vi vill värna de gröna näringarna och landsbygdsutvecklingen, säger han.

Bilder: David Alin

Johan Hilding välkomnade medlemmarna till Apladalens kaffestuga.  [1/3]

– Vi vill värna de gröna näringarna och landsbygdsutvecklingen, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).  [2/3]

LRF Värnamo överlämnade en gåva i form av en odlingslåda till dagens föreläsare.   [3/3]

Över 70 personer trotsade halkan för att ta sig till Apladalens kaffestuga för att avnjuta en bondefrukost med julmat på agendan. Efter att ha fått en försmak inför den kommande julmaten var det dags för Tobias Pettersson att äntra scenen. Han inledde med att berätta om sin politiska bakgrund och sitt första år som kommunstyrelseordförande. Därefter belystes Värnamo kommuns arbete.

– Värnamo kommun är en kommun som är större än Värnamo stad. Vi måste värna om våra näringar i hela kommunen och arbeta med tillväxten i hela kommunen. De framgångsfaktorer vi ser är att vi 2016 blev årets kommun, 2020 vann vi pris av LRF för vår upphandling med lokala aktörer och 2023 blev vi årets friskluftskommun. Vi får dessa framgångar för de satsningar vi gör i hela kommunen. Framgångarna bygger på engagemanget från boende, föreningar och aktörer som går in och möjliggör satsningarna. Nu har vi fokus på att trycka tillbaka psykisk ohälsa. Vi ser att det ökar och nu gör vi insatser för att trycka tillbaka den, säger Tobias.

Han gick därefter över till att prata om kommunens landsbygsdfokus.

– Vi vill värna de gröna näringarna och landsbygdsutvecklingen. Vi lägger stor viktigt vid näringarna och att alla bäringar ska ges möjlighet att växa. LRF har varit hårt drivande för att vi inte ska bygga på åkermark och här gäller det att samverka för att titta på de olika intressena som de olika näringarna har. Man ska vara restriktiv men det finns en viss problematik med det hela. Gislaveds kommun har förbjudit byggnation på åkermark och där ser man hur det delvis kan hämma utvecklingen på landsbygden. En nära vän till mig flyttade till Växjö för studier och när när det var dags att flytta hem ville kompisen bygga ett hus på familjens ägo, men det blev nej för att det var på betesmark. Vi måste även titta på kompetensförsörjningen inom de gröna näringarna. Vi kan jobba mycket med kompetensutveckling för offentlig sektor och inom tillverkningsindustri, men vi måste även jobba mot gröna näringar och besöksnäring. Kan vi värna lokal produktion så kan vi få fler aktörer inom mejeri och slakteri, men det som hämmar oss är den europeiska lagstiftningen. Här gäller det att analysera vilka som driver på för att värna de svenska intressena och de gröna intressena. 

– Vi vill ge möjlighet för samhällsutveckling över kommunen, det gäller såväl tillverkningsindustri som gröna näringar och säkerställa att hela kommunen kan leva. Nu har arbetet för en ny översiktsplanering för hela kommunen påbörjats. Tidigare har det tagit 35 år att få en översiktsplanering över hela kommunen, nu går vi från 35 år till två mandatperioder. De som vet vilka insatser vi behöver göra är de som boende så var med i de diskussionerna, det handlar om att värna de gröna näringarna och landsbygdsutveckingen. Vi har i dag bra dialoger med landsbygden men vi behöver också få in fler perspektiv. Vi måste prata mer om näringsliv och den gröna näringen, vilket är en förutsättning för översiktsplanering. Vi har även gjort många insatser för att komma tillrätta med översvämningsproblematiken. Bland annat har jag och mina KSO-kollegor i Gnosjö och Vaggeryd haft dialoger med länsstyrelsen. Problem uppstår när det blir översvämningar på åkermark, vilket i sin tur hämmar matproduktionen. Här måste vi se till att kunna värna de åkerproduktioner vi har. Vi har också haft goda dialoger med LRF. Ett exempel var från i somras där vi diskuterade hur vi som kommun kan släppa till betesmark, men också att se till att det finns rutiner mot nedskräpning på dessa marker. 

Efter att ha berört livsmedelsproduktion, lokal upphandling och lokaltrafik och besvarat frågor om såväl byggande på åkermark, arenaplanerna och VA-områden överlämnade LRF Värnamos ordförande Johan Hilding en gåva i form av en odlingslåda.

Taggar

Dela