Nyheter

Toalettförbud ska minska kränkningar på sociala medier

Nyheter Eleverna på Bors skola förbjuds att gå på toaletten eller hämta saker som de har glömt under lektionstid. – Det är en nödvändig åtgärd för att få bättre trygghet i korridoren och bättre studiero i klassrummet, säger rektorn till Värnamo.nu.

Eleverna på Bors skola förbjuds att gå på toaletten eller hämta saker som de har glömt under lektionstid. Bilder: Press/David Alin

Bors skola har stora problem med sociala medier: 

”Elever smygfilmar under lektioner med Ipads om de inte lyckats smuggla in mobiler i klassrummen. På rasterna och även under så kallade ”toabesök” och medan de ”hämtar grejer man glömt” ser vi att elever filmar och lägger ut på sociala medier. Onödigt mycket spring ut och in i klassrummen under lektionstid upplevs också som besvärligt då det påverkar studieron. Vi har elever som springer in på andras lektioner. Vi fortsätter ringa vårdnadshavare så fort detta händer”, skriver skolans rektor Carmen Winding i ett brev till vårdnadshavarna. 

För att komma underfund med problemen har rektorn beslutat om följande åtgärder som gäller från och med måndagen den 3 oktober:

* Elever ska gå på toaletten på rasterna. Om man behöver gå oftare, även under lektionstid, är det bra om man kontaktar skolsköterskan som i sin tur diskret meddelar berörd personal. 

* Elever får ej hämta saker man glömt när de kommer till lektion. Jag har nu bett lärarna att inte tillåta spring ut och in i klassrummen då det stör studieron för mycket. 

* Om man glömt ladda sin Ipad får man inte springa till laddvagnen på expeditionen under lektionstid. Vi behöver hjälpas åt att be våra ungdomar ha med sig laddade Ipads. Konstigt nog glömmer de aldrig ladda sina mobiler. Man får inte ersätta Ipads med sin mobil på lektionstid. De få elever som får ha med sig sin mobil, alltid och överallt i skolan, har vi koll på. De har särskilda skäl. 

* Bensträckare kommer vi ha inne i klassrummen.

* Lektionstiden följs som tidigare. Även under provtillfällen fortsätter man hålla lektionstiden. 

* Vi fortsätter beslagta mobiler som tas med på lektionstid. Elever hämtar beslagtagna mobiler hos mig när skoldagen är slut.

– Det här är en nödvändig åtgärd för att få bättre trygghet i korridorerna och  bättre studiero i klassrummen. Det var överdrivet spring på toa, flertalet elever gick på toa flera gånger varje lektion och ibland gick de ut i större gäng. En del var borta längre stunder och en del försvann en mycket längre stund. Det blev då oro kring tillsyn när vi inte visste var elever befann sig. Det har verkligen varit mycket spring. Aldrig varit med om något liknande. Personal i korridorerna uppmärksammade tik-tok-filmning med mera och när man frågade eleverna om de har lektion sa de ”vi ska på toa”. Detta eskalerade – vi upptäckte elever ”på toa” ha extra rast för allt annat än toabesök, säger rektorn Carmen Widing till tidningen. 

Vissa föräldrar har reagerat starkt på bland annat kravet på intyg för att få gå på toaletten under lektionstid. De menar att flickor som har mens får problem. Hur ser du på den problematiken? 

Inga vårdnadshavare har kontaktat mig. Elever med mens ska så klart få gå på toa. Det står inget om läkarintyg. Detta är inget problem.

Vad har du fått för reaktioner på skrivelsen? 

Positiva av personal i korridorerna, positivt av personal i klassrummen. Ingen vårdnadshavare har hört av sig. Däremot får jag samtal dagligen om allt som sker på sociala medier. Vårdnadshavare har frågat om jag inte på något sätt kan trygga tillvaron i korridorerna, ja ha bättre koll på vad ungdomar gör när de ”försvinner” från lektion. 

Har skrivelsen gett resultat? 

Ja, betydligt lugnare i och utanför klassrummen, avrundar Carmen Widing. 

Under höstyen kommer skolan ha ett föräldramöte där den ena programpunkten kommer att vara kränkningar på sociala medier.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Toalettförbud ska minska kränkningar på sociala medier

Jag blir fundersam på dessa små blåsor? Är det vanligt? Var inte så när jag gick i skolan eller under mitt arbetsliv. Men allt kan ändra sig och då kanske beslutet ska vara att ingen Ipad eller telefon tillåts tas med ut från klassrummet vid kissepaus/toalettbesök. Så klart kan ju då ingen telefon heller finnas i låst elevskåp utan pedagogen ska ha uppsikt och ha alla telefoner och ipad/datorer eller annan media med kamerafunktion insamlade. Kan ju vara svårt att ha koll på alla medieapparater för läraren. Men kanske möjligt. Tycker Bor skolas beslut är en väg att gå för att freda barnens integritet och utsatthet.
B-M

Varför ger man ens elever egna Ipad? Kan väl alla räkna ut att det kommer att filmas och tas kort på andra elever och spela in lärare som delas och läggs ut. Snacka om stress-påslag hos dagens elever som vet att de alltid är påpassade och kan bli förevigade filmer/kort på nätet som aldrig kan tas bort. Där är Värnamo kommun och rektorn del i problemet. Tonåringar kommer alltid tänja på gränser så länge det finns möjlighet. Och möjligheten att ta kort och filma är ipaden som delas ut. Föräldrarna behöver såklart också lära sina barn vad som gäller.

Jag skulle vilja se riskbedömningen på alla rektorns regler. Inte få gå på toa under 1,5-timmeslektion om man plötsligt måste. Och det hemska är att eleverna sitter nu kissnödiga och får verkligen inte lämna, även om de aldrig varit del i springa-på-toa-problemet innan. Alla straffas!
Ta tag i de eleverna som verkligen är problemet, de som skapar rädsla och de som lägger ut på sociala medier och låt ”oskyldiga” tonåringar med möjligtvis lite myror i benen vara. Skolan ska vara en trygg miljö och regler ska absolut finnas och efterlevas, men då sunda och hälsosamma regler såklart. Men nu är eleverna mest ”rädda” för rektorns alla regler och om/när de ska åka in på rektorsamtal. Är det en sån skola vi vill ha i Bor?

Vad är det för pjosk? Unga friska människor klarar säkert sitt kisseri-kontroll med en utmärkt urinblåsa. I arbetslivet får man jobba både 1-2 timmar utan möjlighet att gå på toa. Busschaffisar stannar inte bussen stup i kvarten. Läraren springer väl inte ut under lektionstid. Och att sitta på en bio går ju alldeles utmärkt. Är urinblåsan större då? Har ni blåskatarr så får väl sjuksyster här ovan träda in och administrera antibiotikabehandling.

På vilket sätt förhindrar detta beslut kränkningar på sociala medier? Att inte gå på toaletten när kroppen signalerar kan leda till hälsoproblem. Har skolhälsovården fått vara delaktig i beslutet? Ta tag i de elever som håller på med dumheterna i stället för att bestraffa alla. Föräldrar till barn i Bors skola – sätt stopp för detta vansinniga beslut!

Att inga föräldrar kontaktat skolan är ren lögn, om en rektor inte besvarar samtal vänder man sig vidare. Skolhälsoteamets personal har mottagit flertalet samtal från oroliga föräldrar och elever har skrivit till skolinspektionen då de är oroliga för sin kamraters välbefinnande. Sociala medier är ett stort problem bland ungdomar men att kollektivt straffa alla 200 elever för ett tiotals beteende är absurt.

Kommentarsfunktionen är stängd