Nyheter

Tipset till årets studenter: ”Slutbetyg – den bästa investeringen”

Nyheter Runt om i landet är det utspring för årets studenter och ett slutbetyg från gymnasiet innebär klar fördel på arbetsmarknaden. Även för jobb som inte kräver gymnasiekompetens ser många arbetsgivare det som en viktig merit.

Arkivbild: David Alin

I många branscher finns det en stark efterfrågan på arbetskraft, vilket gör att det fortfarande finns jobböppningar inför sommaren. Det gäller även för unga som inte har så mycket arbetslivserfarenhet.

– Att ha slutfört gymnasiet är den bästa investeringen inför arbetslivet och är man inte riktigt klar är det en god idé att komplettera för att sedan komma vidare på arbetsmarknaden, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Information och tips för att komma vidare

Blir det inget jobbnapp och man saknar planer efter gymnasiet kan det vara en bra idé att skriva in sig på Arbetsförmedlingen.

– Man skriver enkelt in sig via vår webbplats och bokar samtidigt ett planeringssamtal med en arbetsförmedlare. Dessutom får man information hur man kan förbereda sig så vägen till ett arbete blir så smidig som möjligt, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert.

Om man däremot går på gymnasiet och söker sommarjobb behöver man inte skriva in sig. På Arbetsförmedlingens webbplats finns råd och digitala tjänster som är tillgängliga för alla. Till exempel hur Platsbanken fungerar, söka jobb-tips eller hur man skapar en profil till kandidatbanken där arbetsgivare kan söka kompetens

Taggar

Dela