Nyheter

Till minne av Karlsdals fotbollsplan

Nyheter I en insändare hedrar Jörgen Skärin en betydelsefull medborgarsatsning för folkhälsan i Värnamo stad.

I en insändare hedrar Jörgen Skärin den tidigare fotbollsplanen på Karlsdal. Bild: Privat

När samhällsnytta blir egennytta. När avtal skall hållas är enkelriktade. När politiken anser att 40000 invånare 2035 är viktiga än barns hälsa att växa upp till 2035. När plan- och bygglagen blir en spekulation. När en entusiastisk medborgare initiativ grävs bort och krossas. När boende som protesterar för ett bevarande inte blir hörda.

Till minne av Karlsdals fotbollsplan så blev Karlsdal aktivitetsyta till genom ett medborgararrangemang utav Gunnar och Elsie Karlsson, kända Värnamoprofiler. De var några av de första boende i Karlsdal. 1957 flyttade de in i de nybyggda radhusen på Floragatan. Gunnar och Elsie ville gör något för sina söner och barnen i Karlsdal. De såg möjligheten att utveckla den gröna yta mellan Dalstigen och Floragatan som då användes för kaninuppfödning utmed banvallen som en perfekt yta för aktiviteten fotboll. Gunnar och Elsie gick till kommunen och pratade med dåvarande politiker. De berättade sin idé. ”Inga problem”, sa dåtidens politiker om att göra den till en fotbollsplan för alla i Karlsdal och övriga i Värnamo. Fotbollsmålen kom upp, kommunen började klippa gräset, föräldrar kritade linjer och bollen rullade i Karlsdal i 60 år tills nu. I 60 år har bollen rullat och grunden är ett medborgarinitiativ och politiker som såg barnens hälsa med stoj och lek som en självklarhet till en god uppväxt i Värnamo. Gunnar själv har stor erfarenhet av träning som svensk mästare i brottning under 50 och 60-talet, en av Värnamo Brottarklubbs legendarer.

Grunden till ett bra liv är spontan lek och socialt umgänge. Det gäller fortfarande efter 60 år, men det blir nedprioriterat till förmån för exploatör som anser att den inte behövs av beslutande allianspolitiker. SD hade bollen men passade inte den, utan bytte ut en lagspelare som ansågs göra självmål.

Jörgen Skärin/Fotbollsspelare i Team Karlsdal

Taggar

Dela


14 reaktioner på Till minne av Karlsdals fotbollsplan

Det stämmer inte , det var inte så fotbollsplanen kom till. Det var ett gäng killar som lånade sina föräldrars gräsklippare och klippte upp en plan
och hämtade sågspån på sågen och kritade upp den. Sedan gick dessa killar ner till kommunen och bad om mål. Rätt skall vara rätt

Bra! Nu undrar man vilken källa Skärin har på sina uppgifter. Man ska aldrig lita på politiker.

Jahoo min källa är Gunnar och Elsie Karlsson som är vidtalade i ärendet. Att Lars Andersson upplyste att det var barn som skapade fotbollsplanen förringar inte vad de boende skapade i området som nu inte finns mer.

Spännande! Hade varit kul att se dig nyttja den planen under de senaste åren du bott där. ”Fotbollsspelaren”… Att ni sätter och reagerar på Deromes annonseringen på Facebook visar vilken typ av spelare ni är. Vill ni inte varmt välkomna de människor som valt att köpa en bostadsrätt på denna ”fotbollsplan”? Vill ni göra er osams med era framtida grannar och få dem att känna sig skyldiga för att de höjer värdet på lördag bostäder i Karlsdal med sitt bostadsköp? Det kanske ni inte tänkt på? Att Karlsdal kommer bli mer attraktivt med dessa vackra byggnader som faktiskt är planerade att byggas. De passar bättre in i omgivningen än de fula radhusen och tråkiga flerbostadshus som ligger där i dag.

Var i stället glada att samhället utvecklas, och att någon faktiskt vill bli granne med er, med tanke på det beteende ni öppet visar.

Jahoo, det har hänt att jag och barnbarn på besök kikat med trasan i närtid. Facebooks emojer användas som ”gilla-tecken” utifrån vad betraktaren känner för det publicerade i social medier. Att vi har olika uppfattning vad grönytor skall användas till är klart. Om park och grönytor bebyggs är del i att samhället utvecklas är vi också olika i uppfattning. Tips läs ”Värnamo grönplan” och ”Värt att värna i Värnamo kommun” kulturhistorisk utredning från 2000 så är husen i Karlsdal kulturhistoriskt värdefulla. Fula eller fina är betraktarens bedömning.

Men det här är ju så löjligt!
Att se Skärin med andra vuxna män sitta och klanka ner på en samhällsutveckling likt detta är gör mig mer rädd för dessa män än för Värnamos utveckling.

Under de år jag bott i närheten av denna grönyta har jag sällan sett den användas enligt det ändamål som Skärin påstår. Det har varit i princip noll aktivitet på denna plan och det är inte direkt ett stort grönområde som försvinner. Då är det i så fall mer allvarligt att åkermarken tas ur bruk för polishus och bostäder/vårdcentral, men det är inte lika viktigt för dessa män eftersom de inte bor nära det. Att ha bevittnat att dessa män hotar anställda av företaget som ska bygga där (när en skylt skulle sättas upp) skrämmer mig. Hur man visa så mycket agg mot ett företag som bara gör ett jobb efter kommunens eget detaljplanearbete. Derome får så mycket skit överallt av dessa karlar att det är pinsamt.

Herregud……
Vad yrar du om.Vem har blivit hotad?
Allting här handlar om politiskt mygel.Ingenting annat.
Noll aktivitet på planen?
Varit barn och spelat i stort sett varje kväll i somras.
Undrar var du bor?
Skärp dig.
Derome har ingenting med detta att göra.
De har kommit in senare.
Läs på.

Märker att du inte hängt med… många av de boenden som är arga löper ju amok. De är ju uppenbart odrägliga mot Derome och har även varit det mot deras anställda som varit på plats. Det har jag hört när jag pratat med en anställd från Derome på plats. Fruktansvärt beteende av vuxna män på området. Bor i området själv och går ofta förbi på promenad. Aldrig sett barn spela fotboll på planen förrän i år.. och då har det varit väldigt små barn som max varit 5 styck och då satt de mest med telefoner.

Det har byggts på andra grönområden i Värnamo. Men då har herr Skärin varit tyst. Vad kan detta bero på? Kanske på att han bor intill detta, men vad vet jag?

Bra skrivet Jörgen.
Detta är en politisk skandal.
Bygget nedröstat två gånger i kommunfullmäktige.
Då byter man ut en nej-sägare mot en ja-sägare, så röstar man en tredje gång och får igenom det.
Ingen ansvarig är kvar.
Byggherren har sålt tomten vidare.
Luktar illa alltihop.

Värnamo kommun i ett nötskal. Tvärtemot vad många vill. Funderar på om SD kanske tänkte, vi röstar tvärt emot vad vi vill. För att de lärt av gamla förslag, kommer de från oss så kan man ge sig katten på att de röstas bort?

Kommentarsfunktionen är stängd