Nyheter

Testamenterar miljongåva till pastorat 

Nyheter Sonja Hyltén testamenterar 5,8 miljoner kronor till Värnamo pastorat.

Sonja Hyltén testamenterar 5,8 miljoner kronor till Värnamo pastorat. Arkivbild

Sonja Hyltén var känd av många Värnamobor. En kvinna med starkt engagemang och hon lämnade inte många oberörda. Politiken och kyrkan var Sonjas hemmaplan och för henne var tron och engagemanget i samhället på ett sätt en och samma kallelse. När Sonja efter en tids sjukdom fick lämna detta jordeliv, 22 september 2020, efterlämnade hon också ett testamente som vittnade om hennes liv och engagemang. 100 000 kronor gick till organisationen Individuell människohjälp och resterande kvarlåtenskap testamenterades till Värnamo församling för att delas ut bland behövande unga och äldre. Förutom kapital och inventarier bestod arvet av en lägenhet i Värnamo samt ett sommarboende i Herrestad. När nu allt är sålt och reglerat återstår den aktningsvärda summan av 5,8 miljoner kronor att fördelas efter Sonjas vilja.

– Det är med stor tacksamhet som Värnamo församling tar emot denna stora gåva. Enligt beslut i kyrkofullmäktige kommer arvet fördelas under kommande år som en årlig donation till Hela människan (och hjärta för barn), samt utdelas, genom församlingens diakonala arbete, bland människor som på olika sätt hamnat i nöd. Sonjas livsverk i kyrka och samhälle kommer på så vis få en vacker efterklang många år i Värnamo. Tack Sonja för allt du gett på olika sätt. Vila i frid, säger kyrkoherde Pär-Magnus Möller i ett uttalande. 

Taggar

1 reaktion på Testamenterar miljongåva till pastorat 

Om jag förstod rätt så ska pengarna användas i den ordinarie diakonala verksamheten. Det är sorgligt i så fall, tycker jag. Och förstår att om jag vill lämna pengar till goda ändamål efter min död, måste jag tydligt skriva ut att de ska läggas utanpå den vanliga budgeten, om jag inte ska känna mig besviken över vad som görs med mina pengar när jag inte längre kan göra något åt det.

Jag känner inte till Sonja Hylténs avsikt med sin postuma gåva. Min egen omedelbara reaktion var besvikelse och det är den jag uttalar mig om.

Kommentarsfunktionen är stängd