Nyheter

Tekniskt intresse drev David till yrkesvalet

Nyheter 26-årige David Svensson från Karlshamn studerar vanligtvis i Halmstad men nu är han med i storövningen Aurora på flygfältet i Hagshult. Han kommer nog tillbaka till fältet då han utbildar sig till flygtekniker.

David Svensson från Karlshamn är på praktisk utbildning under flygövningen  [1/5]

Flertalet av Davids kurskamrater är med under Aurora.  [2/5]

David gör bra och mycket reklam för kommande yrket  [3/5]

Flygtekniker ska ungdomarna bli  [4/5]

Tekniskt intresserade ungdomar  [5/5]

Under storövningen Aurora träffar vi David Svensson, 26-åringen från Karlshamn som är på sin praktikövning i Hagshult. Att bli försvarets flygtekniker tar en stund, närmare bestämt 5 år och tre år av dessa görs på skolbänken i Halmstad. David, tillika sina kurskamrater, tillhör F17 i Blekinge där anställning väntar efter avslutad skolgång.

– Jag har alltid varit teknisk intresserad. Under hela min uppväxt har jag varit med min pappa på flygdagar och flyguppvisningar, så intresse för flyget har jag alltid haft. Nu håller jag på att utbilda mig till flygtekniker och är på mitt sista år i Halmstad. Sedan ska jag tillbaka till F17 och göra min praktik, säger David.

Anders, Davids kompanichef, lovordar ungdomarna som kommer att få fasta tjänster på F17 efter att en antagningsnämnd sett ut killarna och tjejerna till yrkesutbildningen.

– Det som lockade mig är vår fina gemenskap vi har samtidigt som vi säkert har jobb efter avslutad utbildning. Här i Hagshult är en mycket lärorik tid för oss. Jag tycker att ungdomarna ska gå värnpliktsutbildningen för att man lär sig samarbeta med andra och det är otroligt lärorikt, säger en ödmjuk David från Karlshamn.

Reportern får sig en lätt utbildning av David om att tanken på flygplanen innehåller 5 kubik bränsle, 68 kubikmeter luft per sekund omsätter stridsflyget, det finns 30 kilometer långa elektriska ledningar i varje flygplan och att förkortningen GSS-utbildningen står för grupp/soldat/sjöman.

Taggar