Nyheter

Tar ansvar för hållbar vattenanvändning

Nyheter Värnamo kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning.

Värnamo kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Arkivfoto

― Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030, vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt, säger Antti Vähäkari, VA-chef i Värnamo kommun.

Torkan under sommaren 2018 var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. För Värnamo kommun innebär torka stor förbrukning och att vattenverket/grundvattennivåerna blir hårt ansträngda. Värnamo kommun har periodvis problem med vattenbrist eller når maxkapacitet på vattenverken, till exempel då många vattnar gräsmattor eller fyller pooler samtidigt.

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet ”rent vatten och sanitet för alla”.

― I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person per dygn, medan de Danmark bara gör av med cirka 100 liter per person per dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att bara låta rent vatten bara rinna ut. Om alla stängde av kranen när de borstade tänderna så skulle var och en spara några liter, vilket sammantaget skulle bli tusentals liter. Små förändringar i beteende gör stor skillnad, fortsätter Antti Vähäkari.

Kampanjen om hållbar vattenanvändning bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och fyller på med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen.

Källa: Pressmeddelande från Värnamo kommun

Taggar

Dela


1 reaktion på Tar ansvar för hållbar vattenanvändning

Miljöpartiet har påtalat och försökt att förändra VA-taxor till mer progressiva taxor, genom att kostnaden är relaterat till förbrukning alltså större andel av avgiften ligger på den rörliga delen. Incitamentet måste vara att spara vatten=spara pengar och miljön. Mindre vatten, mindre avloppsvatten. Detta har inte fått något gensvar då det anses svårt att kunna täcka investeringsbehov med mera. Kommande brist på rent vatten är ett stort klimathot för nuvarande och kommande generationer.

Kommentarsfunktionen är stängd