Nyheter

Takrenovering på gång

Nyheter Mor Kajsas stuga i Apladalen kan få en nostalgisk prägel.

  [1/2]

  [2/2]

Tekniska förvaltningen har skickat in en ansökan till samhällsbyggnadsförvaltningen om att byta tak på Mor Kajsas stuga i Apladalen, från torv till antikt, handslaget enkupigt tegeltak.

– Vi gjorde en undersökning i höstas som visade att torvtaket var i betydligt sämre skick än väntat. Då kom frågan hur vi skulle gå vidare med ärendet, säger Sebastian Scheler, projektledare på fastighetsavdelningen på Värnamo kommun.

För att undvika följdskador på byggnaden, har tekniska förvaltningen ersatt torvtaket med en presenning i väntan på tillstånd till en permanent lösning.

– Vi har förhoppningar om att vara i gång med processen under senvintern eller våren 2021, säger Sebastian Scheler.

Tekniska förvaltningen motiverar ändringen av taktäckningsmaterial ur ett flertal perspektiv. Ur ett antikvariskt perspektiv anses ett handslaget enkupigt tegeltak, av den typ som låg på byggnaden innan den flyttades till Apladalen 1927, vara mer representativt materialval för en marknadsbod som ursprungligen var centralt placerad i staden.

Ändringen har stöd i Jönköpings läns museums byggnadsvårdsrapport från 2018 och beslutet har fattats i samråd med vårdprogrammets författare och byggnadsantikvarie Anders Franzén, kommunantikvarie Peter Andersson och Värnamo hembygdsförening, som hyr byggnaden.

De ser även tegel som ett mer lätthanterbart material och att det blir lättare att upptäcka framtida skador. Extra takpannor av samma kvalitet kommer förvaltningen därför att köpa in i samband med renoveringen.

Taggar

Dela