Nyheter

Svingande dansuppvisning i Värnamo

Nyheter I juni tar tio dansare plats vid bänken Peace längs med Lagan i Värnamo,  redo att bland annat svinga varsin 10-litershink med vatten.

I juni tar tio dansare plats vid bänken Peace längs med Lagan i Värnamo,  redo att bland annat svinga varsin 10-litershink med vatten. Pressbild: Nadim Elazzeh

Tillsammans genomför de koreografin ”Hundra hinkar fred”, ett dansverk initierat av koreografen Moa M. Sahlin, som driver MOA kompani och Studio Skaftarp. Hundra hinkar fred är ett dansverk och praktik som fokuserar på hur man använder ett befintligt verk till att fortsätta klinga på platsen även när det är borta.

Verket bygger på danssolot ”En hink fred” som koreograferades och skapades som kortfilm sommaren 2020. Moa fick i uppdrag av Region Jönköping och Värnamo kommun att skapa en “dansbänk”. Att göra en kort dansfilm som förbipasserande kan se i sin mobil när de scannar en QR-kod som finns vid bänken. Moa valde Fredrik Wretmans bänk Peace som står längst med ån Lagan. Hon hittade en vit emaljerad hink på loppisen Östergård, fyllde den med Lagans vatten och städ-dansade till plasket. Ett koreografiskt soloverk i en specifik tid, 2020, under pandemin och med begränsade möjligheter till möten och kollegiala samarbeten.

Nu, våren 2023, aktiverar MOA kompani praktiken igen under namnet 100 hinkar fred, men i år har hon med sig tio professionella dansare från olika delar av landet som utför verket live på platsen. Med Hundra hinkar fred vill Moa bland annat återskapa och främja det kollegiala samarbetet som fått stå tillbaka under pandemin. Hon är också nyfiken på hur verket påverkas av att tio nya kroppar tar sig an dessa rörelser. Dansarna anländer till Värnamo den 7 juni och jobbar tillsammans på Studio Skaftarp innan liveframträdandet den 10 juni. Under våren har de också förberett sig genom att delta i olika labbtillfällen tillsammans med Moa, bland annat på Scenkonstbiennalen i Stockholm i början av juni. Under dessa tillfällen har de bland annat tränat på att svinga en 10-liters hink med vatten. Verket 100 hinkar fred kommer även det att filmas, men den 10 juni kan det ses på plats vid Fredrik Wretmans bänk Peace i Värnamo.

”Detta är dock bara början. Tanken är att återkomma med tio nya dansare under tio år som utför koreografin på samma plats. Till slut kommer det bli 100 dansare som svingar varsina 10-liters hinkar med vatten vid bänken Peace. 100 hinkar fred alltså”, skriver MOA kompani i ett pressmeddelande.

Taggar

Dela