Nyheter

Svårigheter att få kontakt med tjänstemän: ”Vi behöver bli mer kundvänliga”

Nyheter På kommunfullmäktige lyftes en övrig fråga om svårigheter att få kontakt med tjänstemän på teknik- och fritidsförvaltningen. – Jag vill ha mycket snabbare kontakt än 48 timmar när man står med en buss och är på väg att glida av vägen, säger Katja Ganekind (SD).

Katja Ganekind (SD) vill ha förbättrad kommunikation med tjänstepersoner på teknik- och fritidsförvaltningen. Bild: David Alin

Precis innan kommunfullmäktiges februarisammanträde skulle avslutas begärde Katja Ganekind (SD) ordet och tog plats i talarstolen.

– När man vill ha kontakt med tjänstemän på teknik- och fritidsförvaltningen så är det jätte-jätte-jätte-svårt att få kontakt med dem. Inte heller de i kontaktcenter får kontakt med tjänstepersoner på tekniska, utan de lägger ett ärende. Söker man en person på tekniska, då läggs det ett ärende och då kanske du får ett svar inom en till två dagar, kanske tre dagar. Det är jättesvårt att få kontakt med tjänstepersoner där, så jag ser gärna en förbättring på detta så att man får kontakt lite snabbare.

Tobias Pettersson (M) gav medhåll till Katja Ganekinds tankar.

– Jag får också till mig en del frustrationer över att man inte får svar. Vi har riktlinjer för hur vi ska hantera inkomna frågor, det innebär att vi ska svara inom 48 timmar. Här har vi absolut mer att göra för att säkerställa den riktlinjen och jag tar med mig dina inspel till vår förvaltningsorganisation.

– Det är viktigt för allmänhetens tillgänglighet att man har en bra dialog, infliker Stefan Widerberg (C).

Katja Ganekind (SD) gick åter upp i talarstolen.

– Jag kör buss i Värnamo och försöker man att få kontakt med någon nu när det har varit väldigt halt, väldigt osaltat och väldigt osandat så finns det ingen att få tag på över huvud taget. Jag kör bland annat skolbuss och nere vid skolor har det varit isgator. Vi har nästan fått ställa in turer för att man får inte tag på någon, helt enkelt. Jag fick ett mejl till svar genom kontaktcenter som hade sökt någon på tekniska. Jag vill ha mycket snabbare kontakt än 48 timmar när man står med en buss och är på väg att glida av vägen.

Stig Claesson (KD) sitter som vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Han välkomnade Katja Ganekinds inspel.

– Det är viktigt att vi får sådan här positiv kritik för att förbättra sig. Jag säger som en företagsledare sa till mig förra veckan: ”Man kan alltid bli bättre” och vi kan definitivt bli bättre, men du kanske kan skriva till min mejl om vem det är du har försökt få tag på så kan jag, Curt (Nordin, SD), Bosse (Svedberg, S) eller Gabbe (Davidsson, C) ta upp det här i nämnden för man vet hur jobbigt det kan vara att inte få besked. Jag har själv drabbats av det och tycker att kontaktcenter snabbare skulle kunna få tag på folk och ge besked. Det är därför vi har så många personer i kontaktcentret, för att snabbare kunna ge besked. Vi behöver bli mer kundvänliga, hör du vad jag säger, Tobias? Vi behöver bli mer kundvänliga, så tack för kritiken.

Tobias Pettersson bemötte Stig Claessons (KD) inspel.

– Jag tror i detta fallet inte att det är kontaktcenter som är problemet. Jag tycker att vi har en fantastisk organisation där man i mångt och mycket kan få svar direkt. Sedan kan det ju så klart vara frustrerande för vissa att man ska behöva svara på massa frågor innan man får hjälp, men i väldigt många fall av de frågor som kommer in till kontaktcenter, antingen via telefon eller mejl, så får man också ett svar inom den riktlinjen som vi har fastställd på 48 timmar. Det är ju i de fallen där kontaktcenter inte kan svara och behöver vidarebefordra den frågan någon förvaltning, där ligger inte på kontaktcenter utan på berörd tjänsteperson och berörd förvaltning och där behöver vi säkerställa att vi får effektiva flöden där vi också kan svara på de akuta frågorna som du nämner Katja men också att vi förhåller oss till de riktlinjer vi har.

Arne Adolfsson (SD) begärde ordet.

– Jag var i kontakt med tekniska innan jul och pratade med kontaktcenter. Då säger de: ”förvänta dig inte att han hör av sig”. Det var innan jul och han har fortfarande inte hört av sig. Tack.

– Som Stig säger så jobbar vi på förbättringar, avrundar Stefan Widerberg (C).

Taggar

Dela


5 reaktioner på Svårigheter att få kontakt med tjänstemän: ”Vi behöver bli mer kundvänliga”

Det är bland tjänstemännen satt i system att få vara i fred. Det är mycket vanligt att knappa in upptagen till lunch! Ringer man 1 minut över 13.00 så är det inknappat upptagen till 17.00.
Tillvägagångssättet används måndag till fredag.
Någon i varje förvaltning måste vara tillgänglig och kunna återkomma inom 15-30 minuter, även om inte åtgärder kan göras. Viljan att hjälpa skattebetalarna måste alltid finnas – glöm aldrig detta – en fråga för kommunstyrelsen.

Hela upplägget för hur man får kontakt med kommunal personal är helt horribelt feltänkt!
Som Gustavsson skriver, en skyddad verkstad.
Hade en privat arbetsgivare agerat så som tekniska med flera avdelningar gör, hade det inte blivit en enda kund.
Någon som undrar varför inte befolkningen ökar i kommunen?
Återgå till direktkontakt via telefon, är den enkla lösningen.
Ni är faktiskt till för kommunens befolkning, inte för er egen skull.

Kunderna, det vill säga kommuninvånare som betalar bland annat er lön.

Tekniska lever i en skyddad verkstad med fritt valt arbete. De har inte förstått att de är till för medborgarna.

Kommentarsfunktionen är stängd