Nyheter

Svar på miljöskatt på plastpåsar!


Nyheter Jan Cherek (SD) replikerar

Jörgen Skärin & Rebecka Le Moine framställer i sin debattartikel att 59% av svenska folket är positiva till skatt på plastpåsar! Vad grundar de det på? Är det att partierna i riksdagen inte gick emot detta förslag?

Om nu MP tror att, bara för man gör en dumdristig röstning i riksdagen att det ska spegla folkets tycke, ja då är man lite naiv. Det lär nog vara de som är mot förslaget även om de röstat med ett parti som röstat för skatten.

I artikeln kan vi också läsa att för MP så är det en självklarhet att ta tag i miljöproblemen! Hur var det nu med subventionerna på el-cyklar? Folk bytte ut sin vanliga cykel mot en el-cykel så förbrukning av el blev mer. Förutom det så kostade det oss ca 1 miljard i skatteintäkter samt att detta var mer en subvention som slog i storstäderna. Men det är klart att det var nog skönt att få 4500 kronor i subventioner så man kunde ta dessa pengar till en flygresa till Thailand om man nu ändå skulle köpa en cykel.

Nu handlade det om skatter på plastpåsar! Plastpåsar som man bär hem sina varor och som är mer miljövänliga än både papperspåsar och tygpåsar. Hade det inte varit bättre att koncentrera sig på blisterförpackningar och onödig plast runt varor som kommer till butikerna?

Jag drev sportfiskebutik i 25 år!
Jag fick mina fiskedrag från leverantörerna och 98 % av dessa är tillverkade i Asien. Dragen var i blisterförpackningar, låg 6 stycken i kartong som var inplastad, samtliga kartonger med produkter låg sedan i en stor låda som även den var inplastad på en pall. All denna plast som var på denna sändning var plast som kommer från tillverkaren med andra ord från Asien.

Plastpåsen som jag gav till kunden så de kunde få hem sina varor ska nu tvångsbeskattas vilket innebär slutkunden får ta kostnaden.

Varför beställer jag inte produkterna från Sverige?
Det beror på att vi har sådana partier som MP som vill skatta sönder Sverige så produkterna blir för dyra för att tillverka. Idag finns det ytterst få tillverkare av sportfiskeprodukter i landet.

Förutom sportfiskeprodukter sålde jag även datorer och tillbehör. Datorerna byggde jag efter kundens önskemål men helt plötsligt la man på en elskatt på samtliga el prylar.
Man satte ett maxbelopp per enhet till 400 kronor beroende på vikt och vad det var för typ av produkt.
Köpte man en färdigbyggd dator i butik blev således max skatten 400 kronor. Köpte man den av mig så fick jag skatta för samtliga delar och hamnade på allt mellan 900-1200 kronor i elskatt.
Nu kommer det fina i kråksången! Beställde man produkterna från något annat land så betalade man 0 kr i skatt.

Nu blir det andra tillverkare som blir drabbade.

Ett plastföretag i Värmland blir på grund av denna skatt tvingad att säga upp 27 anställda.
Företaget är Bengt Lundin AB har idag ca 100 anställda och 27 av dem kommer inom kort stå utan jobb till följd av att en av deras största kund slutar handla av dem.

Vad kommer hända nu?
Jo, man kommer beställa billiga, icke miljövänliga plastpåsar via internet, få dem fraktade hit och miljön blev helt plötsligt sämre!
MP kan fortfarande inte förklara hur min plastpåse som jag bär hem varor med och som går med sopbilen till förbränning, hamnar i en av de tio stora floder, varav två i Afrika och åtta i Asien, eftersom 88 och 95 procent av all plast i haven kommer just från dem.

Skärin nämner att SD är bakåtsträvare och är mest negativ till plastpåseskatten!
Jag är villig att hålla med om att vi i SD är mest negativ till den skatten men med MP:s politik så blir det en dyr och sämre miljö i Sverige och resten av världen kommer fortsatt vara lika smutsig om inte värre.

Låter vi MP bedriva sin politik så kommer vi snart stå utan företag och då kan vi börja prata om vilka som var bakåtsträvare!

Jan Cherek
Sverigedemokraterna Värnamo

Taggar

Dela


7 reaktioner på Svar på miljöskatt på plastpåsar!


Jan Cherek och Thomas har rätt. Beskatta plastpåsar har ett passivt mål. Hade varit bättre om skatten öronmärkts till att forska fram miljöneutrala alternativ till engångsplaster.
I vanlig ordning tänker inte miljöpartiet hela vägen fram.

Det finns skatter och så finns det skatter.
Den svenska plastpåseskatten måste väl i herrans namn få priset som den mest löjeväckande skatten genom tiderna! Både för svensk andel av plast i haven och för den tänkta användningen av inhöstad skatt.

Miljöpartiet vill att den nu kommande skatten på plastpåsar ska användas till att sänka skatten på arbete och företagande, vilket ligger i linje med partipolitiken. Man räknar med att dra in 2,7 miljarder kronor till statskassan! Otroligt!
Detta betyder ju bara en sak. Miljöpartiet vill att vi fortsätter att köpa plastpåsar! Någon sk. miljöfråga kan det ju knappast vara. Det är bara ett sätt att håva in pengar. Ett spel för galleriet!

Nu är det så att Liberalerna via januariavtalet i sin budgetmotion införa avgift (skatt) för plastpåsar. Vilket vi i MP tycker är bra. Ang skatt på elektronik så för att förtydliga så är det skatt på kemikalie i viss elektronik dagligt tal ROHS fritt. Gällande el-cykel så är tanken att sälja sin andra bil och använda cykel och då är el-cykel en bra lösning när man inte har mer än 5-10 km till jobbet klimatsmart ! Plastpåse skatt är för att ändra beteende . En plastpåse har en livscykel som alla engångsartiklar några få minuter i funktion och kan ersättas av något förnybart koldioxid neutralt
tex papper. Och inte hamna i naturen, havet och nedbrutet till microplast som hamnar i plankton,fisk och människa. Kunde plastbranchen skapa ett skrotvärde på plast liknande mineraler så kanske vi kan se mindre plast i naturen. Ett skrotvärde på runt 15-20 kr/ kg så kunde man kanske bli rik på plastskrot affärer men inte på plastpåsar för de kanske försvinner eller så få statskassan 2 miljarder att lägga på en hållbar framtid

Jag fick inget svar på följande;

Vad grundar ni på att 59 procent är positiva till skatten?
1 miljard i missade skatteintäkter på el-cyklar, hur många har bytt bilen mot el-cykel? Är det inte så att man har bytt cykel till el-cykel?

Är det inte förpackningar i plast som är ett större problem jämfört med plastkassen?
Man kan beställa plastpåsar från Asien via ex. Wish, dessa är inte beskattade, inte svensktillverkade och är sämre ur miljösynpunkt. Hur ska dessa beskattas?

Jag vet precis vad elskatten/kemikalieskatten handlar om! Beställer du produkter från annat land så betalar du 0 kronor i denna skatt som endast drabbar svenska företag och de kunder som vill gynna sin lokala handlare. Tänker ni inte att skatten missgynnar svensk handel?

Någon kommentar om Bengt Lundin AB som nu säger upp 27 anställda på grund av skatten på plastpåsar?

Hur kan min plastpåse som jag slänger sopor i och som man kör till förbränning hamna i haven?

Den danska miljöstyrelsen som nyligen presenterades kom fram till att man ska glömma tyg- och papperspåsar när du handlar – plastpåsar har lägst miljöpåverkan. Hur kommenterar du det?

Jag håller med övriga som kommenterat här!
Denna skatt är kommer göra noll för miljön men däremot sänka svenska företag och svenska skattebetalare.

Vi får hoppas att fler uppmärksamma alla dessa förslag och visar sitt missnöje i nästa val mot partier som bedriver fientlig politik som drabbar skattebetalare och svenska företag!

I mina ögon väldigt konstigt då det är Asien och Afrika som står för nedskräpning.
Då vore det bättre att informera och utbilda om sophantering och återvinning u dessa länder så det har någon som helst påverkan. Det vi gör i Sverige påverkar ingenting på miljön, bara mindre jobb och mer skatt.

Kommentarsfunktionen är stängd