Nyheter

”Anmärkningarna kommer från fel penna”

Nyheter I en debattartikel svarar vänterpartisten João Figueiredo på debattartikeln ”Stad och land måste ha varandra för att överleva”.

Flera centerpartister skriver en debattartikel som heter ”Stad och land måste ha varandra för att överleva”. Det är fina ord och jag som vänsterpartist håller med fullständigt. Men det blir en konstig debattartikel när skribenterna nämner alla de saker deras parti har gjort fel utan att erkänna det en enda gång eller uppmana till en förändring i partiets politik.

Det har varit C som i allra högsta grad har desinvesterat i landsbygden. Det är C som har styrt kommunen i alla dessa år och gång på gång fått styra med egna budgetar. Visserligen skrivna tillsammans med resterande Alliansen, men knappast så att de är oense i ideologin eller hur man ska spendera pengarna. Det är C som har valt att låta bli att bygga på våra kransorter i alla dessa år och när de väl gör det så är det pyttesmå investeringar som blir färdiga lagom till valåret.

När jag skriver på sociala medier eller debattartiklar om att vi behöver fler billiga hyresrätter är det främst centerpartister som svarar mig att vi ska inte bygga billigt för att billigt innebär dålig kvalitet – något jag verkligen inte håller med om, billigt måste inte alls vara lika som dålig, eller att det inte går att bygga billigt, trots att så många runt om i Sverige gör det.

Det är C som väljer att bygga på grönområden och åkermark emot LRF:s avrådan och emot många protester från olika delar av samhället, trots att inga nya grönområden eller nya åkermarker skapas i vår kommun eller trots att det tar mer än hundra år att skapa ny åkermark och att efterfrågan för mat ökar stadigt. Trots att jag med flera upprepade gånger har påpekat att det finns mycket plats i staden att bygga på, som till exempel längs med Västermogatan, något som aldrig togs på allvar, som Hans-Göran (C) sa i en gång i tiden i en stor intervju.

Det är också C som har valt att dra ner på skolverksamheten i hela kommunen, något som har tagits upp i media genom åren, inte minst på sistone.

Debattörerna pratar om Postnord och beklagar sig över sämre service på landsbygden. Även här har det varit C som försämrade Postnord när Maud Olofsson slog samman den svenska lönsamma och framgångsrika Postnord med det danska katastrofpostbolag, något som varken C eller Maud Olofsson vill stå för (Riksrevisionen ville få rätt att granska Postnord, men dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) sa nej).

C har sig själva att skylla för att vi har kommit till denna situation. Men när vi vänsterpartister skriver om att vi måste satsa mer på landsbygden skapas det direkt ett stark motstånd, framförallt från C! Då kallas det för populism, det frågas var kommer pengarna ifrån, det kallas för kommunism, det kallas för orealistiskt, det ifrågasätts till och med behov för investeringar i landsbygden, vi kallas för gnällspikar, vi är aldrig glada och så vidare. Anmärkningarna kommer helt enkelt från fel penna!

Att inte bygga på våra kransorter skapar en dyster framtidstro, som i sin tur skapar  avflyttning. Först ut är det unga som flyttar. Det börjar redan när de tar studenten. Sedan är det företag och samhällstjänster som flyttar. Fabriken, busslinjen, förskolan, blomsterhandeln, postleveransen och så vidare. Det blir då allt svårare för barnfamiljer att etablera sig där. Det blir en ond spiral som skapas av att makthavare väljer att inte investera i vår landsbygd. Makthavare utan någon som helst tro på landsbygd.

Som vänsterpartist välkomnar jag att man investerar i vår landsbygd. Men jag vill se investeringar på riktigt, inte små smulor som kommer lagom till valåret och efter stora nedskärningar. Jag vill se en plan som ger vår landsbygd framtidstro och hopp. En plan där attraktiva och billiga bostäder tillsammans med en stark och fungerande kollektivtrafik ligger som grund till utveckling av våra kransorter. Finns det dessa två så är det garanterat att allt fler vill stanna kvar, nya invånare vill till och med flytta in, samhällstjänsterna kommer tillbaka och blir bättre och de lokala affärerna trivs bättre.

Men då behöver vi ha en kommunledning som har en vision för hela kommunen, inte bara för Värnamo stad. En kommunledning som vill lyssna och prata med motparter och medborgarna, inte köra sitt eget race och sedan beklaga sig att det blev inte bra och önska sig bättre tider. Först då skapas det ett levande och välmående landsbygd med framtidstro för alla!

João Figueiredo (V Värnamo)

Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Anmärkningarna kommer från fel penna”

Idag finns sätt att bygga billiga bostäder genom gräsrotsfinanisering, investering i B-aktier för hyreshus. Hus byggda i trä, uppfyller miljökrav. Det finns sådana företag och utan traditionella bankers inblandning

Klockren svar! Folk måste börja inse att Alliansen har styrt kommunen i decennier. Det är deras fel om det går åt fel håll.

Kommentarsfunktionen är stängd